Драстично увеличение на глобата за движение в насрещното предлага законопроект

Драстично увеличение на глобата за движение в насрещното предлага законопроект

© Асен Тонев

Нов законопроект, който предвижда глобата за движение в насрещното платно на магистрала или скоростен път да бъде увеличена на 3000 лв., а книжката на шофьора да се отнема за 6 месеца, са внесли в Народното събрание депутатите от Реформаторския блок Настимир Ананиев и Антони Тренчев. 


В мотивите те посочват, че сега нарушението се определя като "неправилно използване на пътното платно", което се наказва с глоби между 20 и 150 лв. Така финансовото изражение на предлаганото от двамата депутати наказание е с между 150 и 20 пъти по-голямо, отколкото прилаганото сега.  


Според вносителите в последно време движението в насрещното платно на магистралите става все по-разпространено. В същото време нормата в закона е формулирана прекалено общо и не съответства на степента на обществената опасност на деянието. 


От сайта на Народното събрание се вижда, че проектопромените, подготвени от работната група към МВР за затягане на правилата за безопасност на пътя, представени преди ден, също са внесени в деловодството на парламента. Като вносители са се подписали 72-ма депутати от парламентарните групи, подкрепящи управлението и БДЦ, като така се скъсява времето за приемането на законопроекта. 

Ключови думи към статията: