Плевнелиев: Всяко парче ограда е срещу ценностите на ЕС!

"ЕС е семейство, споделена съдба, а не калкулации и интереси"
Обновена: 8 окт 2015 21:01 | 8 окт 2015 21:00, Веселина Йорданова
197
Плевнелиев: Всяко парче ограда е срещу ценностите на ЕС!
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА, архив

Президентът Росен Плевнелиев призова за солидарност и общ европейски подход за справяне с бежанския натиск.

"С всяко парче нова ограда днес, с взаимните блокади на граници, с телените мрежи, с водните оръдия и сълзотворен газ, използвани срещу бежанците и то в сърцето на Европа, ЕС застава срещу собствените си правила, ценности и идентичност", заяви държавният ни глава, който откри в София срещата на високо равнище "Нови визии за партньорство и съседство в Европа".

Настоящи и бивши държавни и правителствени ръководители от региона участват в конференцията, под патронажа на държавния глава, организирана от Фондация "Център за политически диалог Петър Стоянов" и Международния център "Низами Ганджави".

В изказването си президентът каза още, че ЕС е семейство и като такова то се базира на ценности, на споделена съдба, а не на калкулации и интереси.

По думите му, ако европейската идентичност не бъде подкрепена, ЕС ще претърпи провал. Росен Плевнелиев даде пример с функционирането на Шенгенското пространство като барометър за състоянието на съюза.

"Шенген е мечтата за Европа без граници, така че от София до Берлин и от Краков до Париж, да пътуваш без да си показваш паспорта. Ние, източноевропейците, най-добре го разбираме, защото бяхме зад "Желязната завеса" преди 25 години. Днес обаче някои държави в ЕС налагат временно неприлагане на правилата на Шенген. Шенген днес е поставен в опасност“, заяви президентът и допълни, че правото на убежище е универсално и е неизменна част от правата на човека.
 
Плевнелиев посочи, че стотици хиляди души стоят на прага на Европа, протегнали ръка за помощ, борещи се за правото си на живот. От това се възползват националистическите партии, които се захранват от страховете на хората, посочи президентът. Държавният глава изрази загриженост от тенденцията на засилване на езика на омразата, расизма, ксенофобията, популизма и агресивния национализъм. Тези предизвикателства надхвърлят националните граници и ни призовават към решителни действия заедно, смело и в световен мащаб, заяви държавният глава.
 
Росен Плевнелиев подчерта, че животът на бежанците няма да се подобри, докато конфликтът в Сирия продължава и апелира международната общност да работи за прекратяване на боевете. "Европа трябва да "удари" с ръка по масата и каже: "Стига вече с тази кървава война". "Трябва да гарантираме спазването на основните човешки права, да се нагърбим с трудната задача да създадем държавни институции в Сирия, които да служат на хората", заяви президентът. Росен Плевнелиев посочи, че е крайно време усилията да бъдат насочени към справянето с причините за възникване на кризите, а не единствено към разрешаване на нейните последствия.
 
Президентът изтъкна необходимостта от целенасочени мерки за предотвратяване на конфликтите и от съгласувани действия на международната общност срещу войнстващия екстремизъм.

"За да можем да постигнем трайни и работещи решения, за да има устойчиви резултати, е необходимо тясно сътрудничество между правителствата и правоприлагащите институции, но заедно с регионалните организации, заедно с гражданското общество, заедно с местните общности, медиите и частния сектор. Само заедно можем да бъдем ефективни", заяви Росен Плевнелиев.

Президентът допълни, че на национално ниво трябва да се приемат политики и мерки, които да съдействат за предотвратяване на радикализацията на маргинализираните общности, като се осигури по-доброто им интегриране в обществото.

"Терористите със сигурност ще бъдат победени от обединените сили на антитерористичната коалиция. Идеологията на терористите обаче не се побеждава с оръжие. Тя се побеждава с по-добри идеи. Историята показва, че тероризмът няма религия. Той се побеждава от общества, които вярват в общочовешките ценности. Той се побеждава от хора с морал, вярващи в толерантността и диалога с различните", заяви президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
ДИМИТЪР преди 8 години
А всяка "ценност" от ЕС - е дупка в нашата ограда, пардон - душа!
83
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-н Президент, дайте имението си в Гърция за подслон на пришлъците!
82
0
 
9
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 8 години
Искрено се надявам някой от хората в президентството да чете коментарите на хората относно гусин плевнелиев. Та дано народната омраза да го отрезви малко. Да го вкара в реалния свят.
81
0
 
12
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 8 години
А аз съм отвратен от европейските ценности от липсата на държавни граници ,от ислямизирането на ЕС , и от росен плевнелиев. Презирам ги от дън душа.
80
0
 
10
 
! Отговори
друг преди 8 години
Луд.
79
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живеят в затворени комплекси, а не искат огради. Хайде да направим референдум за сваляне на шенгенските огради на всички затворени комплекси в България.
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Срам за България.
77
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всяко парче ограда е срещу ценностите на ЕС!Росене къде живее семейството ти !?Не е ли в затворен комплекс с ОГРАДАМахай се от там бе ***.т това е против принципите ти
76
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демагогия,пополизъм и пълни празнодумия за да кажеш нещо което ти самия не правиш !
75
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само заедно можем да бъдем ефективни", заяви Росен Плевнелиев.Е как да стане това като Аз работя всеки ден за да ям салам и кашкавал а други го вземат без да плащат.
74
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Едно семейство няма бедни и много богати тарикати ако е така това не е семейство
73
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А така защо не махнаха оградата около парламента когато народа се беше събрал !?Защо не махнат преторианската си гвардия НСО за която народа плаща 40 милиона
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най после да чуя от орезидента нещо за евроатлантическите ценности. Дълго време не ги бях чувал и помислих , че ги е изгубил. Но ето "той" е от ново тук със своята горда евроатлантическа осанка.
71
5
 
3
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Те това е БГ президент ! Хайде още три мандата !!
70
0
 
8
 
! Отговори
кщкшж преди 8 години
Няма ли поне веднъж този образ да се покаже като БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВЕН ГЛАВА, за което някои хора са се излъгали да гласуват за него , а не като ратай от Фермата. Един път съдбата го наказа и му даде знак , но той си кара по старо му. Това е един от членовета на "бандата" европейски лидери работещи за тлъсти американски комисионни целящи да претопят хрисиянството в Европа и да го заменят с исляма. Нали Европа щеше да дава пари тези мюсюлмани да се върнат по родните си места? Значи проблема е голям
69
0
 
11
 
! Отговори
дск преди 8 години
Абе, аз, като български работник, искам да споделям съдбата на германския си колега, ама нещо не се получава....Тогава му викам на Гюнтер, моя германски колега, след като аз не мога, защо той не сподели тогава моята, нали сме едно семейство, а той ми вика : "Ти изтрещял ли си?"
68
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
никой не ме е питал дали искам това семействовън българия от нато и ес докато е жива
67
0
 
19
 
! Отговори
Ммм преди 8 години
Ууууууууууууууу докогa ще го покaзвaте този гъзоблизец бе . Добте че не съм глaсувaл зa него. Много жaлкa кaртинкa е.
66
0
 
16
 
! Отговори
кк преди 8 години
"Идеологията на терористите обаче не се побеждава с оръжие. Тя се побеждава с по-добри идеи".Ами, хайде да им спретнем една политическа учебна година или някакъв род кръжоци, дано се вразумят, диванетата му...Г-н Президент, според Вас българинът трябва да е щастлив, че живее в европейското семейство и споделя една съдба с другите европейски народи, без да мисли това отговаря ли на интересите на страната. Защото те нямат никакво значение.А защо другите от семейството не споделят нашата съдба?
65
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм американски гражданин и в които държави е безвизово , не вземам предварително виза , в Англия ми поставят печат , че мога да остана там 90 дни , не повече ! В България мога да остана без виза 30 дни , ако имам българска лична карта повече .Плевнелиев , защо има такива правила , а спорет теб , бежанците ще могат да преминават , както хората от държавите членки на ЕС !?