България се готви да купи нов военен самолет

Николай Ненчев

© Надежда Чипева, Капитал

Николай Ненчев

Министърът на отбраната Николай Ненчев съобщи пред български журналисти в Брюксел, че има уверенията на министър-председателя за воля за придобиването на нов самолет за Военновъздушните сили, предаде БТА.


Министърът е съобщил това днес на своите колеги от НАТО и е получил много висока оценка. 


За необходимостта България да купи нови машини за бойната си авиация вчера заговори командващият военната авиация ген. Румен Радев, който тези дни в знак на протест срещу липсата на подкрепа за авиацията, подаде оставка, но тя не беше приета. Радев се мотивира с това, че сегашните руски машини - МиГ-21 и МиГ-29, с които авиацията разполага, са заложник на политически интереси, макар че са "прекрасни самолети", а поддръжката им до 2030 г. е сравнима като разход с покупката на нови машини. 




Министърът Ненчев изрази днес очакване договорът с Полша за ремонт на двигателите на българските изтребители МиГ-29 да бъде ратифициран от Народното събрание до една-две седмици. Той отбеляза, че документът ще бъде подписан от двете страни, след като първо бъде ратифициран.


Срокът на договора няма голямо значение, защото съдържа клауза, според която, ако решим да ремонтираме и други двигатели и самолети, да го направим с анекс, без да е необходима процедура през Министерския съвет и Народното събрание, добави министърът в отговор на въпрос.


Попитан какво предизвика отрицателните реакции в България срещу договора с Полша, Ненчев коментара, че причина са политически, финансови и други интереси. 


Това според мен е геостратегически избор, който имахме смелостта да направим, заяви той. По неговите думи решенията от срещите на НАТО са да бъде преодоляна зависимостта от външни държави.


Министърът отбеляза, че цената за ремонта в Полша е с около 40 на сто по-ниска от предложената от РСК-МиГ. Това ме кара да мисля, че е имало доста сериозни злоупотреби в миналото, посочи за пореден път министърът. 


До средата на следващата година можем с наличните ресурси да изпълняваме охраната на въздушното ни пространство. Договорът ни улеснява изключително, непосредствено след неговото подписване, до 20 дни, ще получим два ремонтирани двигателя за срок от две години. След това ще имаме до септември 2016 г. още три самолета. Не би следвало да има основание за каквото и да било безпокойство, добави той. 


Министър Ненчев участва в днешното заседание на министрите на отбраната от НАТО. Чух само и единствено положителни оценки, съвсем основателни, защото в последните няколко дни в България се случиха неща, показващи ясна воля нашата страна да бъде активен и силно интегриран член на алианса, съобщи министърът. Той отбеляза решението на правителството да одобри програмата за развитието на отбранителните способности, както и обсъждането по съвместната въздушна охрана и утвърдения договор с Полша. НАТО за пореден път дава ясен сигнал за единство и съпричастност по въпросите, свързани с влошената среда за сигурност, коментира Ненчев по повод резултатите от заседанието. 

Ключови думи към статията: