Два общински имота в Бургас ще се ползват от жертви на трафик

Меглена Кунева.

© Надежда Чипева, Капитал

Меглена Кунева.

Националната комисия за борба с трафика на хора и община Бургас подписаха договор за ползването на два имота за настаняване и реинтеграция на жертви на трафик, съобщи вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, която е и председател на комисията.


Създаването на жилища за последваща реинтеграция след първоначалната грижа за тях в кризисните центрове на комисията се прави за първи път в България.


Кунева посочи, че българските власти не трябват да отслабват вниманието си към борбата с трафика на хора и превенцията за българските жертви, защото те могат да останат незабелязани в големия поток бежанци в Европа в момента. Каналджийството и трафикът на хора са две различни престъпления, подчерта Кунева. По думите й трафикът на български граждани е съществуващ проблем, той е идентифициран и българските власти имат сили и средства да се справят с него.




Броят на идентифицираните жертви за първите девет месеца на 2015 г. е 61 и е по-голям от този за цялата 2014 г. Вицепремиерът посочи, че една от целите на защитените жилища, е жертвите да се чувстват спокойни и да дават качествени показания, за да може те да доведат до ефективни присъди срещу трафикантите. Като двете най-чести престъпления тя посочи сексуалната експлоатация и продажбата на новородени.


Вицепремиерът Кунева участва в кръгла маса в Бургас, посветена на антикорупционните политики. Във форума участват представители на неправителствения сектор, академичните среди и ръководствата на регионалните власти, в т.ч. на Агенция "Митници", НАП, РЗОК, областната администрация в Бургас и др.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: