НАТО в готовност за разгръщане "на юг" на силите за бързо реагиране

Столтенберг призова Русия да сътрудничи с международната коалиция срещу ИД
8 окт 2015 19:46, Елка Василева
48
НАТО в готовност за разгръщане "на юг" на силите за бързо реагиране
Йенс Столтенберг. Снимка: Reuters

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че силите на НАТО за бързо реагиране имат готовността за разгръщане "на юг". Той уточни, че алиансът няма намерение да пристъпи към използване на тези сили, както и че под "юг" се разбира районът на Турция, Сирия и Ирак.

Столтенберг съобщи, че днес министрите на отбраната от пакта са дали зелена светлина за пълния план за готовност. Имаме всичко необходимо да направим силите за бързо реагиране по-способни и по-бързи, тяхната численост ще бъде до 40 000 души, добави той.

Генералният секретар поясни, че тези сили ще могат да се разгръщат навсякъде и в много кратки срокове, за да задържат или да отговорят на агресия.

Министрите от НАТО днес са утвърдили обособяването на два нови изнесени командни центъра - в Унгария и в Словакия. Тези центрове заедно с вече обособените структури в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония, ще спомагат за разгръщането на силите за бързо реагиране на алианса.

Посланието ни към гражданите на държавите от НАТО е, че алиансът ще ги защити и е в готовност да го направи, заяви Столтенберг. По неговите думи най-големият успех за пакта е гражданите на държавите от организацията да се чувстват сигурни.

Той добави, че укрепването на силите за бързо реагиране се налага заради поведението на Русия в Украйна, Грузия и в Сирия. Русия изпитва най-новите си оръжия в Сирия, това е предизвикателство към НАТО, наред с усиленото руско военно присъствие в Източното Средиземноморие и с нарушаването на турското въздушно пространство, поясни Столтенберг. Няма нужда да разгръщаме силите за бързо реагиране, за да сдържаме агресия, важното е да бъдем способни за разгръщане, уточни той в отговор на въпрос.

По повод действията на Русия в Сирия Столтенберг отново призова Москва да сътрудничи с международната коалиция в усилията срещу "Ислямска държава". Загрижени сме от опасността от недоразумения между военновъздушните сили в небето над Сирия, затова искаме прозрачност и предсказуемост на руските действия, заяви генералният секретар.

По повод Афганистан той изрази очакването на НАТО за пълно и прозрачно разследване на инцидента в Кундуз. Столтенберг отбеляза, че все още не е уточнено колко ще продължи новата мисия на НАТО в Афганистан от догодина, кои райони ще обхваща и от колко служители ще се състои.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще дойде време и на тия пидали ще им резнат зелките запомнете ТОВА.
27
2
 
12
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
Абе натовски наглици,къде бяхте досега като терористите режела глави.Долни наглици,много,много меко казано!
26
0
 
16
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Плевньото говори за брак, били сме като едно семейство и сме си споделяли .. да бе, ако беше така нямаше да сме на дъното на Африка по богатство, и нямаше толкова много българи да *** от безпаричие. Но то така е Плевньото си стои на високото и ни говори за чичо Сам, да идем при него та да ни потупа по рамото.
25
0
 
18
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
Призова Русия да сътрудничи...Разбирай да спре да избива отрочетата им о ИД и прочие.
24
10
 
0
 
! Отговори
Суворков преди 8 години
Руслетата зарязаха новорусийка...?НАТО дойде-бегайте у Сирийско!
23
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
31 Пуберче , яко си се назобъл
22
0
 
22
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ЩЕ СЕ РАЗГРЪЩАТ ПАК,КАКТО ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА,СЛЕД КАТО РУСНАЦИТЕ СТИГНАХА ДО БЕРЛИН.ТОВА СА ЗАПАДНИТЕ ГОТОВАНКОВЦИ.И СЕГА ТО НЕ ОСТАНАХА БАЗИ НА ИД,И ЩЕ СЕ "разгръщат".КЪДЕ БЯХТЕ КАТО ИД РЯЗАХА ГЛАВИТЕ НА НЕВИННИТЕ ХОРА,МАЙКИ И ДЕЦА,ЦЯЛА ГОДИНА,САМО ГЛЕДАХТЕ.СЕГА ГЛЕДАЙТЕ И СЕ УЧЕТЕ,УЧЕТЕ СЕ ПСЕВДОДЕМОКРАТИ.НЕ ЗНАМ НАС КАКВО НИ ЧАКА С ТАКИВА ПРИЯТЕЛИ Н НАТО.УЖАС.
21
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vijte na kakva glupost e sposobna rusnaka zaradi edna svoya baza v Tartus nakara kasapina ASAD da izbie nad 300 hilqdi ot svoya narod,a sega oshte ne se e napil s kruv i toy pochna da izbiva jeni i deca
20
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Hubavo 4e NATO go ima ina4e imperiyata na zloto rusya na4elo s djudjeto shteshe da izbie celiya blizuk iztok i cqla evropa
19
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 25 годишна "демокрация")) съм Горд,че се клех в името на Народна Република България!!!Тогава тези ни бяха врагове))Бивж граничар съм))
18
0
 
7
 
! Отговори
айнщайгер преди 8 години
Я съм направил система ПВО на покриву като чадър трамплин кога падне ракетата отскача и оди при чичу скрудж а ко ше кайщ
17
3
 
32
 
! Отговори
ivailo1403 преди 8 години
Тоя много се е притеснил за Ислямска държава ...Изглежда Русия здраво удря главорезите, а не като САЩ, които се правят че воюват с тях, а всъщност скрито ги подкрепят.
16
2
 
28
 
! Отговори
pumpalla преди 8 години
Ейййй колко ми е готино,че Путин направо се гаври с тая маймунка от белия дом. Сега ми се иска да излезнат Плевенлиев и Борисов с нови санкции срещу Русия. Тогава ще се смея от сърце.
15
1
 
23
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Ха-ха НАТО и бързо реагиране по-скоро бързо насиране въпроса дали имат достатъчно памперси луднали са след вчерашното показно на руснаците .
14
3
 
33
 
! Отговори
М преди 8 години
Историята започва да пише нова страница! Страшен кошмар започва за Фащ! До сега бяха нагли и цинични, защото смятаха, че няма оръжие, което да ги стигне зад океана. А сега изведнъж руски Иван показа ракети, които могат да влязат в къщите и през комина им! Място не могат да си намерят! Ще се побъркат, не знаят как да реагират, затова е това разгръщане и т.н. Нато приключиха, няма какво да се разгръщат! Хайде събирайте си партакешите от европа и да ви няма!
13
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе кви са тея нацисти на чело на НАТО???!Големи рептили
12
2
 
14
 
! Отговори
слава преди 8 години
Тоз кърък да вземе да се пенсионира
11
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой пикое срещу вятъра каква реарна заплаха за европа от снрана на русия ве гладни въшки такива
10
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-*** е,че руснаците са ни набрали страшно,от непрекъснатите ни предателства,*** им обяснявай,че шепа юдеи са се вкопчили във властта,като кърлежи,подпрени от промиващите мозъците медии. Въпреки това никой не ги избира,за да ни скарат с най-близката ни нация,а за съвсем прозаични неща,като асфалтополагане например(но те и това не могат да направят)
9
2
 
16
 
! Отговори
фермер преди 8 години
Аве другарю столтенизверг босфора и кранчето за газта как ше ги упазиш