Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Колите от гонки все пак няма да се конфискуват, а ще се спират от движение

Предлага се махане на регистрационната табела за шофиране с неплатена глоба

2 коментара
Колите от гонки все пак няма да се конфискуват, а ще се спират от движение

Автомобили, участващи в нерегламентирани гонки, няма да бъдат отнемани за една година, както настоява премиерът Бойко Борисов, а ще бъдат спирани от движение чрез премахване на регистрационните им табели. Това става ясно от внесения в парламента в четвъртък проект за промени на Закона за движение по пътищата. Предложенията бяха разгледани от парламентарната правна комисия.

"Съкращаваме време, защото по стандартната процедура би следвало министрите да ги внесат в Министерския съвет, той да ги приеме и проектите да влязат като законопроекти на правителството. Подкрепяме като принудителна административна мярка снемане на регистрационните табели, тоест снемане от регистрация на МПС, това в минимална степен засяга собствеността, която се гарантира и от европейската харта и от конституцията", коментира председателят на комисията Данаил Кирилов.

Както е известно, преди седмица премиерът възложи на правосъдния министър Христо Иванов и на заместник-министъра на вътрешните работи Филип Гунев да организират изготвянето на спешни предложения, които да позволят законово да "напълним двора на жандармерията с ферарита и поршета", за да спрат гонките по улиците.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров изрази доста критично отношения по повод тази идея, определяйки намеренията на управляващите да разширяват текстовете в Наказателния кодекс (НК) като "безумие". Заместник-правосъдният министър Петко Петков пък иронично му благодари, че е пратил в междуведомствената група представители на ВКП, които да участват в разработването на това "безумие".

"Не всяко деяние, ако го подведем под наказателна отговорност или го квалифицираме като престъпление, ще направим добра услуга на обществото. Бързи и незабавни мерки като отнемане на свидетелство на управление на МПС, сваляне на регистрационните табели и отнемане на самия автомобил ще доведе до ефективна санкция върху всеки нарушител", защити тезата на ръководителя си заместник-главният прокурор Борислав Сарафов по време на кръгла маса по темата, организирана в четвъртък от вестник "24 часа".

По време на обсъждането зам.-министър Петков обясни, че идеята на авторите на предложенията е криминализирането на гонките да се случи чрез квалифициран текст за хулиганство в Наказателния кодекс (НК). Този вариант обаче също срещна отпор от представителите на адвокатурата, поканени на дискусията – проф. д-р Иван Тодоров и Марин Марковски.

"Трудно ще се подведе и под хулиганство, защото тези участници го правят за собствено удоволствие, а не толкова да скандализират обществото. Ако ще се въвежда наказателна отговорност, трябва да е само за специфичен вид гонки", заяви Тодоров, уточнявайки, че криминализирането принципно трябва да се избягва, защото и сега НК е пълен с излишни текстове, които трябва да отпаднат, за да могат МВР и прокуратурата да работят върху сериозни престъпления.

Колегата му Марковски също изрази сериозни резерви по отношение на дерегистрирането на автомобили на провинили се, визирайки предложенията табели да се свалят при неплатена глоба до нейното заплащане, както и за срок от 1 месец при превишаване на скоростта в населено място с над 50 км./ч.

"Не мога да приема разбирането, че трябва да се отнеме моторното превозно средство, това противоречи на конституционния принцип за право на собственост. Тази норма има пряко действие и всеки един такъв закон ще бъде отменен в Конституционния съд. Отнемането на собствеността не може да бъде санкция, има достатъчно други механизми", аргументира се Марковски.

Сред останалите предложения за промени в закона попада забрана на безпричинни маневри с рязка смяна посоката на движение и последователно внезапно преминаване в лентите за движение.

Задължително става включването на къси светлини в тунел, дори и колата да има автоматични дневни светлини. Причината е, че не всички автомобили при включване на дневни светлини включват и габаритните, а това създава сериозен риск за възникване на катастрофа в тунела, обясняват вносителите.

Водачите на каруци ще трябва да носят светлоотразителни жилетки през нощта, а зимните гуми стават задължителни от 1 ноември до 1 март. Ако промените бъдат приети шофьорите ще бъдат задължени да проверяват и дали всички пътници са с предпазни колани, включително и на задните седалки.

Въвежда се по-нисък праг на допустимата концентрация на алкохол в кръвта на шофьорите на автобуси и камиони – при установени над 0.2 до 0.7 промила алкохол глобата ще е 500 лв. и шест месеца без книжка, а при концентрация между 0.7 и 1.2 промила – година без книжка и глоба от 1000 лв.

Взелите току-що книжка шофьори ще имат 2/3 от максималните точки в талона за първите 24 месеца. Тази разпоредба обаче ще влезе в сила от 1 юли 2017 г.

Регистрационната табела на колата ще се сваля за срок от 6 месеца до една година, ако водачът кара без книжка или е с над 0.5 промила алкохол в кръвта, както и ако откаже проверка за алкохол или упойващи вещества. Това ще важи дори ако се шофьорът не е собственик на колата, целта е повече отговорност и при даването и ползването на автомобила от други хора.

Ако не си платил наложена глоба в срока за доброволно издължаване, колата ще се спира от движение да погасяване на санкцията. Ако шофьор е спипан да кара с над 50 км над допустимата скорост, возилото ще се спира от движение за месец.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Stixxx
    #2

    Дори да свалят табелите колата може да се продаде в чужбина. Малко е занимавка, но е малка цена за джигита да се върне отново в играта.

  2. Milenca
    #1

    В продължение на няколко дена в медиите се тиражираха абсолютни глупости, често пъти излизащи от устите на уважавани личности (депутати, премиери, форумистите подеха инициативата да подават идеи. Накрая се разбра нещо елементарно, че собственост току-така не може да се отнема (макар че чиновниците и силните дна деня имат голям опит), и че нещата опират до това патрулките да следят трафика не само през деня от 09:00 до 17:30, но да има дежурни и през нощите.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.