Сдружението на джипитата пита как са избрани десетимата, наградени с по 5000 лв.

Петър Москов заяви, че целта е да се насърчат добрите резултати.

© Надежда Чипева, Капитал

Петър Москов заяви, че целта е да се насърчат добрите резултати.

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) иска да знае как Министерството на здравеопазването е определило стоте най-добре представящи се лични лекари и как е решено кои от тях ще бъдат стимулирани с по 5000 лв. 


Тези дни министърът на здравеопазването Петър Москов съобщи, че първите десет джипита в класациятаще ще получат парична награда от по 5000 лева. Целта на начинанието била да се насърчи високото качество.


Работна група е създадена със заповед на Москов, която да извърши оценка на резултата от дейността на общопрактикуващите лекари спрямо пациенти със захарен диабет, сърдечно съдови и други заболявания, които изискват специалното внимание на семейния лекар. На групата е даден срок да извърши анализа до 31 юли 2015 г. Изследвани са всички 4495 лични лекари.




Да бъдат разяснени методиката и критериите, по които са оценявани лекарите, се иска в писмо, отправено до медиите и министъра на здравеопазването. От сдружението отбелязват, че в работната група има само четирима лекари от единадесет члена, сред които нито един действащ общопрактикуващ лекар. Те се интересуват още защо министърът се е спрял на период от шест месеца и дали наистина са оценени всички 4495 общопрактикуващи лекари.


Изчисленията са направени по обективни критерии, защото ведомството разполага с широка база данни за пациентите, е обяснението на министъра 

Ключови думи към статията: