Подозират Toyota във връзка с главорезите

В САЩ питат откъде ИД разполага с толкова много джипове на марката
8 окт 2015 12:00,
16
Подозират Toyota във връзка с главорезите
Снимка: Ройтерс

Департаментът за борба с финансирането на тероризма към Министерството на финансите на САЩ поиска от автомобилната компания Toyota да обясни – откъде бойците на действащата в Сирия и Ирак „Ислямска държава” разполагат с хиляди чисто нови джипове и пикапи на японската марка, съобщи каналът ABC.

На повечето видеа, разпространени от терористичната организация, нейните войници обикалят с Land Cruiser и Hillux, като според бившия посланик на САЩ в ООН – Марк Уолъс, тези автомобили са се превърнали в отличителен знак на групировката. Бойците от ИДИЛ използват още машини от марките Mitsubishi, Hyundai и Isuzu.

От Toyota веднага са отговорили на запитването, като са обяснили процедурата, по която доставят автомобили на държавите от Близкия Изток. Директорът по комуникациите на компанията в САЩ – Ед Люис, подчерта, че политиката на компанията е да не допуска продажба на свои превозни средства, ако има съмнения, че те ще бъдат използвани за терористична дейност. Производителят обаче не носи отговорност за откраднати или препродадени автомобили.

Разследването на телевизия ABC показва, че представителството на Toyota в Сирия е спряло работа още през 2012 г., но веднага след това рязко са скочили продажбите на Land Cruiser и Hilux в съседния Ирак. През 2011 г. те са били едва 6000, но през 2013 се увеличават 3 пъти и достигат 18 000. Година по-късно резултатът е малко по-нисък – 14 000.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ удариха Фолксваген, сега удрят и Тойота за да намалят конкуренцията.
10
1
 
4
 
! Отговори
Карам с 200 преди 8 години
Едно време така се возехме в Уаз-ките по текезесарските пътища. Харчеха много, и се чупеха често, но минаваха навсякъде. Воланът им беше много тежък, и затова управлението им беше неудобно. Сега тези юначаги изглеждат направо все едно се возят на лимузини.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крадени са!Нали наш журналист,който замина за Сирия,да отразява конфликта между Асад и бунтовниците изумя при вида на стотици коли с българска регистрация.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 8По тази логика възможно е и човек със снайпер да отстреля няколко Тойоти преди да се усетят откъде им е дошло. Залагаш на изненадата и правилното място ... и готово.А се сещам и за Брус Уилис, дето сваляше хеликоптери с патрулка. Но май пазарът на последните все още не върви.
7
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В афганистанската пустинята една тойота с 2 талибани побеждава танк Т-72 с екипаж 4 душиджип тойота - 40 000лвТ-72 без екстри - 750 000лв
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така се мори конкуренция!Като не може да произведеш качествни коли, почваш да грачиш, че не били екологични, продавали на терористи и подобни глупости.САЩ са същите *** като руснаците - едните морят конкуренцията като мачкат на държавно ниво, а другите строят танкове, че да не правят добри пътища.
5
0
 
18
 
! Отговори
бай иван преди 8 години
Крадат ги от балканите и Русия. Тойота са от малкото автомобили който нямат проблеми след пясъчни бурии и високата температура.
4
1
 
34
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
На ФАЩ Фолксваген им е малко, та подхванаха и Тойота сега. И децата знаят че джиповете са "дарения" от Саудитска Арабия
3
0
 
18
 
! Отговори
Веско преди 8 години
18000 само Тойота в беден Ирак. После не било бизнес налагането на демокрация.Пък колко други неща са продадени.
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо просто не забраните продажба на чуждестранни автомобили в САЩ, вместо да пускате партенки? И защо точно сега се зачудихте, когато обявиха Тойота за най- продаваната марка, а?
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори терористите разбират от качество! Защо не си купиха американски Хамър? Понеже им се живее, а не да умрат от жега в пустинята, когато този таралясник се счупи.