Депутати от Реформаторския блок и ГЕРБ са против взимането на отпечатъци в болниците

Даниела Дариткова от ГЕРБ и Емил Райнов от БСП, снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Даниела Дариткова от ГЕРБ и Емил Райнов от БСП, снимката е архивна

Предложението на министъра на здравеопазването Петър Москов пациентите да се регистрират с пръстови отпечатъци в болниците и аптеките предизвика шум и учудване днес в парламента, включително сред управляващата коалиция. Депутати и от ГЕРБ и от Реформаторския блок се обявиха против въвеждането на подобна мярка.


"Повечето сме на мнение да няма такива неща, защото смятаме, че това е допълнително натоварване и финансиране. Трябва да има специални уреди за това. Представете си човек в кома как ще му вземат пръстовите отпечатъци като на престъпник. Лично съм против", заяви депутатът от Реформаторския блок и член на здравната комисия в парламента Димитър Шишков, цитиран от Агенция "Фокус". 


По думите на Шишков в коалицията, включително в ГЕРБ и сред Реформаторите мнението по въпроса е раздвоено, но преобладава негативното. По адрес на здравния министър народният представител заяви: "Смятам, че той има добри помисли, въпросът е дали това е осъществимо, дали не накърнява достойнството на хората, защото има и такъв момент".




"Както и да го направим, не мисля, че това е начинът, по който да се контролира системата", заяви Шишков и даде за пример системата на КАТ, където също има различни механизми на контрол, но без успех. "И десетте пръста да си сложим там, надали ще успеем да контролираме нещата", каза още той.


Председателят на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова от ГЕРБ пък атакува техническата страна на предложението. "Как ще вземе пръстови отпечатъци на целокупното българско население, за да осигури база данни?", възкликна тя в отговор на въпроса от журналисти. Тя подчерта, че идеята не е дискутирана с най-голямата политическа сила.


"Мисля, че по-скоро трябва да вървим в посока на една добра комуникационно-информационна система на касата и индивидуална електронна здравна карта" и "това е европейският път на електронна система, осигуряваща добро здравеопазване", допълни народният представител от ГЕРБ.