Парламентът прие законови промени за по-чист въздух в градовете

Парламентът прие законови промени за по-чист въздух в градовете

© Красимир Юскеселиев

Депутатите гласуваха на първо четене законови промени, които целят ограничаване замърсяването на въздуха от битовото отопление и транспорта в градовете. Това са двете основни причини за мръсния въздух в повечето български градове, които са сред първенците по най-замърсен въздух в Европа години наред.


Измененията в Закона за чистотата на атмосферния въздух бяха приети единодушно с 87 гласа "за", информира БТА. Преодоляване на опасността от преминаване в съдебна фаза на процедурата на Европейската комисия за нарушение срещу България за наднорменото съдържание на фини прахови частици (ФПЧ) е сред мотивите за приемане на промените в закона. Това стана ясно от думите на министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която представи днес (6 октомври) пред депутатите очакваните резултати от приемането на измененията. Сред тях са и хармонизиране на националното законодателство с европейското.


Гласуваните промени дават повече правомощия и механизми на местната власт за справяне с проблема с мръсния въздух.




Така общините ще имат право да ограничават употребата на някои видове горива за битово отопление от населението, като например нискокачествените въглища с високо съдържание на пепел и сяра - основна причина за замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Според данните на МОСВ над половината от домакинствата се отопляват с твърди горива, а около 20% от тях са на въглища.


Общинските съвети вече ще могат да определят градски зони с ниски емисии на вредни вещества. В тези територии на общините ще се въвеждат ограничения на определени дейности отново за да се ограничава замърсяването на въздуха.


Когато има превишаване допустимите норми на замърсяване на въздуха, общините ще могат да ограничават движението на автомобили.


Въвежда се и правна възможност за налагане на индивидуални санкции на кметове (до 5 хил. лв.) и длъжностни лица, когато не изпълняват задълженията си за разработване на общински програми за чистота на въздуха, както и когато не изпълняват заложените в тях мерки и указанията от министъра на околната среда.