Пътният полицай от видеото с подкупа отива на съд

Пътният полицай от видеото с подкупа отива на съд

© Скрийншот

Пътният полицай Сашо Тръпков, видеоклип с когото предизвика гнева на премиера и доведе до промени в работата на КАТ в цялата страна, ще бъде съден за взимане на подкуп и съставяне на документ с невярно съдържание, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Обвинителният акт срещу младшия автоконтрольор към отдел "Пътна полиция" при СДВР е внесен днес.


Скандалът с видеото, в което той иска пари от шофьор, е отпреди почти година. Според събраните доказателства по делото в рамките на един ден - 13 ноември 2014 година, Тръпков два пъти е поискал и получил пари от шофьори, за да не им състави актове.


В първия случай пътният полицай е взел двадесет лева от водача, за да не го глоби, че кара без колан и е отнел предимството на друг автомобил. Малко по-късно Тръпков получил десет лева от друг водач без колан. И двете извършени проверки не са обявени от пътния полицай в дежурната част, каквато е процедурата.




По второто обвинение Тръпков ще отговаря за това, че също на 13 ноември е съставил документ с невярно съдържание, като вместо да напише фиш на шофьор за говорене по мобилен телефон за 50 лева го е санкционирал с 20 лева за неправилно пресичане като пешеходец.


В хода на досъдебното производство са разпитани двадесет и двама свидетели и са извършени множество процесуално-следствени действия, уточняват от прокуратурата.


След като клипът, в който се вижда как полицай Тръпков взима 20 лева от шофьор, бе разпространен, премиерът Борисов разпореди тогавашният вътрешен министър Веселин Вучков да изготви заповед, според която всяка проверка на пътя от пътните полицаи трябва да се филмира. Новият стил в работата на КАТ беше обявен на 25 ноември, като беше забранено провинилите се водачи да бъдат спирани. Единственото изключение беше при масови проверки с участието на няколко коли и екипи на полицията, като цялата операция се заснема.


Друга новост беше забраната на полицаите, които не работят към КАТ, да извършват контрол по Закона за движение по пътищата. През януари беше разрешено спирането на провинили се водачи и от един екип на пътната полиция, ако обаче той е екипиран с камери и микрофон.

Ключови думи към статията: