Кандидат за съветник на ДПС в Самоков нападнал екип на "Нова тв", Местан го призова да се оттегли

Шофьорът Валентин Иванов

© "Нова телевизия"

Шофьорът Валентин Иванов

Екип на "Нова телевизия" е бил нападнат в ромската махала в Самоков, съобщиха от медията.


Репортерът Надя Ганчева, операторът Михаил Кръстев и шофьорът Валентин Иванов били изпратени там, за да вземат интервю от кандидата за общински съветник Трайчо Василев по прякор Пиже, заснет от предаването "Разследване" на "Нова телевизия" как организира частното енерго в ромската махала в Самоков.


"Преди екипът ни въобще да има възможност да снима и да обясни за какво е там Трайчо Василев, синът му и още десетки роми ни нападнаха", каза Надя Ганчева, цитирана от телевизията.




Репортерката била блъскана, операторът получил няколко удара с юмрук в лицето, шофьорът е със спукана скула и охлузвания. Счупени са камерата и колата на "Нова телевизия".


"Агресията беше провокирана първоначално от кандидата за общински съветник Трайчо Василев, а след неговата реакция десетки роми атакуваха екипа ни. Колегите са успели да пуснат камерата и да заснемат част от побоя. За съжаление камерата ни беше счупена, след като мъж, разпознат като сина на Трайчо Василев, изрита техниката и оператора и я повреди. Колата на екипа също е повредена. За щастие екипът ни не е пострадал сериозно, защото се е изнесъл бързо от ромската махала", разказа Надя Ганчева.


Полицията започна разследване, образувано е досъдебно производство.


По-късно лидерът на ДПС Лютви Местан "категорично, безусловно и без всякакви уговорки" осъди покушението срещу журналисти от "Нова телевизия" и настоя разследващите органи много бързо да приключат с разследването и да се приложи цялата строгост на закона. "В България никой няма право да живее с чувството за безнаказаност, особено когато става въпрос за покушение срещу журналисти, което представлява акт на покушение срещу свободата на словото", заяви той пред журналисти в парламента.


"Когато става въпрос за принцип, за ДПС няма партиен интерес", каза още той. "Не знам какви са политическите пристрастия на тези хора, но като председател на ДПС от името на цялата партия заявявам, че не искаме гласа на нито един български гражданин, който би посегнал на журналист", каза още лидерът на ДПС.


Чакаме информация от разследващите органи дали кандидат за общински съветник от ДПС е участвал в покушението, но ако се окаже, че той е имал каквото и да е отношение към този инцидент - пряко или косвено, настояваме незабавно да подаде заявление и да напусне листата на ДПС, каза още Местан. "Казвам това с огромно огорчение заради ограниченията на Изборния кодекс - при най-добра воля след регистрацията нито ДПС, нито която и да е друга политическа сила може да изтегли вече регистрирани кандидати за съветници", заяви още лидерът на ДПС.


"Ако се окаже, че има някакво отношение и въпреки призива на председателя на ДПС той откаже да напусне листата, дори да бъде избран, ние няма да го припознаем за наш съветник", посочи още той. "Това е категоричната позиция на целия централен изборен щаб на ДПС", добави Местан.
 


Всичко, което трябва да знаете за: