Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Плевнелиев предлага декларация за неприкосновеност на границите на Балканите

0 коментара
Снимка: БГНЕС

България ще предложи приемането на съвместна декларация за неприкосновеност на границите на Балканите. Toва съобщи президентът Росен Плевнелиев след среща с албанския си колега Буяр Нишани в София.

"Страната ни разчита на подкрепата на Албания за успешното реализиране на тази инициатива, както и за подкрепа на основните приоритети на българското председателство на Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) - енергетика, енергийна свързаност и инфраструктура; подкрепа за активното гражданско общество и надграждане на демократичните институции; миграцията и бежанския поток", посочи Росен Плевнелиев.

Президентите са обсъдили и темата за миграционния натиск към Европа, като е общо разбирането, че само заедно страните могат да бъдат ефективни в справянето с проблема, както и че трябва да се направи разграничение между бежанци, които идват от региони с конфликти, и икономически мигранти.

Росен Плевнелиев посочи, че в следващите месеци България ще води активна външна политика за изграждане на обща позиция по справяне с миграционния натиск.

България ще търси общото сечение по темата между всички държави в региона на базата на ясни критерии, каза още Плевнелиев.

На въпрос за българското национално малцинство в Албания, което не е признато, президентът Нишани каза, че Албания е напълно открита и заинтересована да зачита правата на всяко едно малцинство.

Той обясни, че в Албания всеки гражданин има правото да заяви своята национална и религиозна принадлежност.

"Въпросът за идентифициране на национално малцинство се базира на международните конвенции и Албания е открита за прилагането на тези конвенции и на европейските стандарти. В момента, когато тези малцинства отговорят на европейските стандарти и харти, те естествено ще бъдат признати официално", каза президентът Нишани.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.