Блогър на "Форбс" представя версията на Цветан Василев за провала на КТБ

Блогър на "Форбс" представя версията на Цветан Василев за провала на КТБ

© Юлия Лазарова

Франсис Копола, блогър на "Форбс", е публикувала вчера поредната си история, свързана с фалиралата КТБ.


Повод за материала й е състоял се между нея и Цветан Василев разговор през август, в който той представя своята версия за фалита на банката.


Авторката напомня, че според публикации в българските медии към провала на банката се тръгнало, след като депутатът и бивш партньор на банкера - Делян Пеевски, и Василев се скарали. "Олигарсите се карат, а обикновените хора страдат", коментирал неназован източник на блогъра.




Пред Копола обаче Василев разказал "друга история".


"Делян Пеевски е просто едно от главните средства, които българската политическа мафия използва, за да изнудва българския бизнес - това е видимата част на огромния айсберг на корупцията в страната. Политическата мафия непрекъснато се опитва да опрости случилото се в банката до персонален конфликт между г-н Пеевски и мен, което е дълбоко погрешно. Аз имах конфликт с управляващата политическа мафия, която ме изнудваше и заплашваше от години", разказва Василев.


И до момента той е в Сърбия, откъдето все още няма решение на местния съд по искането на България за екстрадицията му.


На въпрос защо КТБ е стигнала до фалит, след като това не се дължи на проблем между депутата и банкера, Василев отговаря: "КТБ стана жертва на алчността на българската политическа мафия, която контролира задкулисно повечето държавни институции." В допълнение разказал и "необичайна история" за корупция, некомпетентност и злонамереност, идващи от българските институции.


Василев допълва и че за разлика от обичайната ситуация, при която фалитът на банките започва с разпространение на слухове за лошото им състояние, при КТБ това станало, след като медии лансирали тезата за това, че наел хора, които да убият Пеевски.


Делото срещу "убийците" на Пеевски, както самият той се изрази, беше започнато и прекратено през юни миналата година след подаден сигнал от самия депутат.


Според версията на Василев с тази история започнал колапсът на банката.


Междувременно в понеделник се разбра от седмичния отчет на синдиците на КТБ, че докладът за КТБ на международната фирма за разследване на банкови фалити "Аликс партнърс" е готов. Синдиците ще имат месец, за да се запознаят с предложенията на международната фирма за разследване на банкови фалити. От доклада на Росен Ангелчев и Лазар Илиев не става известно какви мерки са предложили от разследващата компания, нито до проследяването и събирането на каква сума от вземанията на банката става дума.


В предишни доклади синдиците съобщаваха, че фирмата проследява множество кредити, отпуснати от КТБ. Към момента няма яснота дали и каква част от въпросния доклад ще бъде публична.


Всичко, което трябва да знаете за:

Още от Финанси