Най-важното за кърменето в 3 точки

В първите месеци след раждането дневното количество отделено мляко е 800-1000 мл.
27 авг 2015 22:30,
1
Най-важното за кърменето в 3 точки
Снимка: Reuters, архив

Развитието на млечните жлези започва през пубертета. Пълна функционална годност достигат по време на бременност, когато започват да секретират кърма – процесът се нарича лактация. Отбиването да детето от кърменето се съпровожда с обратното развитие на млечните жлези до състоянието им преди бременността.

 1. Как се променят млечните жлези през бременността?
 
Нормално млечните жлези на небременната жена се състоят главно от мастна тъкан и млечни каналчета. През бременността под действие на различни хормони млечните жлези развиват жлезистата си структура - млечните каналчета, епилните клетки, с които са покрити, и алвеолите на жлезата хипертрофират (значително увеличават размерите си). Размерите на гърдите, определящи се основно от количеството мастна тъкан, нямат отношение към способността за образуване на мляко.
 
След раждането на плацентата се задейства верига от процеси, отключваща излъчването на окситоцин от предния дял на хипофизата. Този хормон стимулира лактогенезата ( образуването на кърма). С началото на кърменето гърдите значително увеличават размерите си, стават напрегнати, понякога болезнени и кожата им се изпъва. Голяма част от жените през този период чувстват неразположение – имат фебрилитет и тахикардия (пулсът им е ускорен).
 
Мляко се образува постоянно, но се отделя периодично. При сукане детето засмуква гръдното зърно, създава негативно налягане в каналчетата на жлезата и подпомага изтласкването на млякото. Това невинаги е достатъчно. В състава на млечната жлеза участват и специални миоепителни клетки, които под действие на хормона окситоцин, се съкращават и подпомагат кърменето. Окситоцинът се освобождава от хипофизата при дразнене на гръдното зърно, но също така и при плач на дететето. Стресови ситуации – страх, студ, болка, намаляват количеството му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари