Румъния легализира рушветите за лекарите! А ние?

Вдигат се заплатите на близо 200 000 медицински работници
Обновена: 27 авг 2015 22:01 | 27 авг 2015 20:50,
64
Румъния легализира рушветите за лекарите! А ние?
Снимка: архив, Reuters

Крилата фраза "Цветя и бонбони не пием" ще може да се изрича на висок глас в Румъния, след като правителството осъществи намерението си да узакони рушветите, давани на лекарите и друг медицински персонал.

Излизащият в Брюксел седмичник "Политико" пише, че кабинетът в Букурещ подготвя критерии, които ще легализират плащането за по-добро лечение.
 
Подкупите са широко разпространена практика в източноевропейските държави, където възнагражденията на медицинския персонал са ниски, качеството на обслужване често е ниско, а подкупите са широко разпространени, пише изданието.
 
Според подготвяното законодателно предложение лекарите и друг медицински персонал няма да могат да искат пари или подаръци, но ще могат да получават такива след предоставянето на услуги. Румънското правителство предпочита да определя тези пациентските жестове като "подаръци от благодарност" вместо като подкупи. Медицинският персонал ще декларира материалните жестове на признателност и ще плаща данъци върху тях.
 
Георги Борчеан, президент на Румънския съвет на лекарите, подкрепя правителствените намерения и заявява пред медията, че "тази широкоразпространена практика няма да изчезне, докато румънското здравеопазване е недостатъчно финансирано", затова тя поне трябва да бъде регламентирана. "Когато лекарите в Румъния получават заплати, съответстващи на стойността на работата си, те няма да се нуждаят от повече подаръци", казва Борчеан.

Не всички лекари са съгласни обаче. Някои от тях са се обединили в група във Facebook, в която се казва: "Не искаме пликове, а модерна здравна система… Искаме да  разговаряме с пациентите за различните възможности за тяхното лечение, а не да водим финансови преговори".

Едновременно с легализирането на рушветите правителството на излезлия дългосрочно в болнични премиер Виктор Понта ще вдигне заплатите на близо 200 000 медицински работници. Премиерът социалист обещава да продължи тази практика ежегодно, докато сегашните възнаграждения в здравеопазването не бъдат удвоени.

Средствата за увеличение на заплатите тази година ще дойдат според Понта от икономиите, направени след въвеждането на електронната карта за здравно осигуряване. Президентът на асоциацията на пациентските организации Василе Барбу смята, че такива икономии няма, а че увеличението на заплатите в сектора е "чист популизъм".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: румъниялекариподкупи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 8Обирите, момче, обирите! Пладнешкият грабеж! Кражба е мека дума и нежно описание на това, което става у нас. А грабежът в здравеопазването е смъртоносен. Това е най-гадният рекет. Но хуманното ни общество оневинява виновните и наказва невинните с хуманно бавна смърт от нелекуване. Но пък създадохме 320 частни болници - най-много в ЕС на 1000 души . Те всички цицат от бюджета и НЗОК, законно, с предварителни договори! А уж са частни!. Ами да лекуват частно и да печелят сами. Да, ама.. не!!
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха-ха-ха, нали я давахте за пример в борбата с корупцията.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само така, а който няма пари не го лекувайте, да се мъчи, да умира :D Цивилизацията вече яко изпростя с този материализъм и егоизъм, очаквайте да разберете последствията от хартиената халюцинация според която живеете и която поставяте дори над здравето си :D Превръщате се в елементарно устроени безчувствени ***, които даже няма да разберат как ще се удавят в добре разбъркан сос от егоизъм, материализъм, алчност и гигантска щипка *** :D
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В БГ социална политика не може да има. Защото социално слабите които са лесен електорат са повече от работищете. Така че докато това не се промени няма да се оправи здравеопазването.
29
0
 
5
 
! Отговори
8 преди 8 години
До оле-мале ЧЕ ТЕ КРАЖБИТЕ В БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА СА УЗАКОНЕНИ!
28
1
 
20
 
! Отговори
препатил преди 8 години
Никъде в България при посещение в лекарски ,зъболекарски кабинет не се издава касов бон, а вземането на пари е задължително!Лекарите ,зъболекарите са в сивият сектор и никой не желае да им спретне закон като на всички търговски институции!
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До реалистА на теб койти го е ... та чак през устата ти излиза.
26
1
 
13
 
! Отговори
"лекуван" преди 8 години
Та кога у нас сабили нелегални? Какво са "даренията" - най-отвратителна форма на свръхзаплащане, заобикалящо закона, грозен рекет на болните хорица. Не стига, че у нас и лечението и илачите са 3-4 пъти по-скъпи от другите държави, но нито лекуването те излекува, никто лекарствата са истински. Узаконен рекет! Навсякъде з здравеопазването. А Москов ще ни цери с хеликоптери. С БЛС и дума не казва, как работят и как се отчита качеството на работата на джипито. С концепции? Боже, Боже...
25
1
 
20
 
! Отговори
Скръб преди 8 години
Положението е нетърпимо от няколко години. Последните две е направо кошмар. В болниците болни няма, лекуват се хора в сравнително добро здраве и с пари, докато ги доуморят. Ако си сериозно болен, започват да те прехвърлят насам натам докато ти изчерпят силите и те довършат. Правят си го легално без капка съвест. Затова сме решили - терминал 2 е лекарството- единственото правилно лекарство.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До оле-малеЧе те в България отдавна са узаконени !
23
0
 
23
 
! Отговори
Antonim преди 8 години
При нас легализираха плащането за избор на екип при раждане и сега се плаща двойно - веднъж на касата на болницата и втори път на ръка на водещия раждането лекар.
22
0
 
23
 
! Отговори
оле-мале преди 8 години
Скоро и кражбите ще узаконят.
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещата стават все по-сложни. , турци, бежанци. Солидарната система е нещо добро, но вероятно ще рухне. Но, не вярвам и в добронамереността на Атака. Нито пък в чудеса да ми напълни портфейла. Просто ще си останат едни ляляджии.
20
10
 
5
 
! Отговори
сюреалист преди 8 години
До РеалистРумъния винаги е била държава, реално при *демокрацията* България а настига и надминава.
19
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се промени коренно здравната система при нас. Текущото положение не устройва нито пациентите, нито медицинския персонал. Печеливши в момента са само ***.Аз съм съгласен не по 16 лева, ами по 160 на месец да плащам. Но искам, като имам нужда, да ми се обърне внимание. А не да кисна два дена по кабинети, да платя още 500 лева и да се отнасят с мен като с ***, защото им били ниски заплатите.
18
0
 
21
 
! Отговори
д-р Илиев преди 8 години
"Медицинският персонал ще декларира материалните жестове на признателност и ще плаща данъци върху тях"... е тука ни изгубихте ...
17
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Румъния легализира рушветите за лекарите! А ние?Вдигат се заплатите на близо 200 000 медицински работнициНие какво?!?На нашите "лекари" и милион да им плащат, пак ще изнудват пациентите.Това е резултата от така наречената реформа в здравеопазването, която го превърна в бизнес, където целта е да се изцица пациента, а не да се лекува.Пример Токуда - хем си плащаш по ценоразписа, хем не ти предоставят качествена услуга, хем те изнудват да им правиш доброзорни "дарения".Пълна трагедия...
16
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е територия с елементарни признаци на държава, произвеждаща фолк-певици и културисти
15
2
 
4
 
! Отговори
иван преди 8 години
всички Вие мислите с една част на тялото,която няма да назова.а и тия едно заглавие измислили-ужас.тоя свят не отива на добре.
14
1
 
5
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Според подготвяното законодателно предложение лекарите и друг медицински персонал няма да могат да искат пари или подаръци, но ще могат да получават такива след предоставянето на услуги.Тъпните продължават. Значи доктора няма да може да си поиска 100 евро, но пациента сам ще разбере, че точно 100 евро иска доктора за да го лекува по-добре... :)))