Данъчни промени свалят цените на лекарствата

Икономист: Политически организации ръководят системата
27 авг 2015 19:50, Анисия Иванова
6
Данъчни промени свалят цените на лекарствата
Снимка: архив Булфото

Необходимо е преразглеждане на всички данъчни модели и на данъчната система на макро ниво, за да бъде намален ефективно ДДС върху лекарствата. Мнението изрази в ефира на телевизия България Он Ер икономистът Любомир Дацов.

Ако сега не е лесно да се постигне ръст в събирането на данъка, при въвеждането на различни диференцирани ставки, ще се създаде допълнителна административна трудност.

По думите му системата на здравеопазването ни е сложна, неефективна и тя води до дисбаланси. Няма интерес да бъдат придлагани по-евтини лекарства, дори обратното. Цялата система в момента е настроена да предлага скъпи лекарства, каза икономистът.

Един от изводите му е, че у нас са много малко професионалните институции, които се занимават с управление на здравеопазването.

"Ако погледнете и МЗ и НЗОК, са по-скоро политически организации, отколкото да са базирани на професионални принципи", каза той.

Дацов допълни още, че въвеждането на клинични фармацевти е още една мярка на микро ниво, която няма да доведе до реална реформа в здравната система.

Фармацевтът ще консултира лекаря, но крайното решение на модела, който стимулира лекарите да отпускат повече лекарства, няма да се промени, смята Дацов.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей от САЩ ни "посъветваха" да намалим ДДС на лекарствата и и тия веднага ще си изпочупят краката. Толкова са жалки. Добре че се махнах от Бг.
3
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Да спрат с безумните реклами на лекарства по телевизиите, които ненужно оскъпяват масовите лекарства.
2
0
 
5
 
! Отговори
Aнонимен преди 8 години
Май пореден предизборен трик. Ако искаме резултат от поевтиняване нека да внасяме лекарства от вън във всеки случай ще е по-евтино, ако не се обмитят и освободят от данък печалба.
1
0
 
12
 
! Отговори
цезар преди 8 години
Фармацевтичната мафия е по голяма и от наркотичната. Измислят някоя болест после и правят лекарство. Болестта е лъжовна а лекарството фалшиво, а печалбата неузнаваема.