Ходорковски призова руснаците да не спазват "неморалните закони" на страната

Ходорковски призова руснаците да не спазват "неморалните закони" на страната

© Reuters

Михаил Ходорковски, бившият собственик на петролния гигант ЮКОС, излежал почти 10 години затвор по обвинения в укриване на доходи (мнозина смятат, че те са скалъпени заради политическите му амбиции) и амнистиран с цел на практика да бъде експулсиран от Русия, призова сънародниците си да не спазват закони на страната, които са аморални и противоречат на принципите на правото.


"В нашата страна няма правова система – нито за "свои", нито за "чужди". Много закони, действащи в Руската федерация, са аморални и несправедливи", казва той в позиция, публикувана на сайта на неговото обществено движение "Отворена Русия".

Той прави сравнение с това, че в нацистка Германия геноцидът се е извършвал съгласно определени закони, но е имало хора, които са отказвали да ги спазват. "Кой ще се реши днес да осъжда тези хора?", попита Ходорковски.

"Съотношението между закон и право е дискусия, която отдавна се води в множество държави и по този въпрос отдавна е постигнат консенсус. Ако законът е несправедлив, ако не съответства на правото, значи гражданите имат право да не го спазват. (…) Гражданите на Русия имат пълно право да не съблюдават неправовите, несправедливите закони като тези, забраняващи осиновяването в чужбина на деца или за унищожаването на храни, подлежащи на руските контрасанкции", пише още той.
Като цитира Конституцията, в която черно на бяло е записано "Гарантира се свобода на масовата информация. Цензурата се забранява", Ходорковски посочва, че е аморално и несправедливо да бъдат заплашани руснаците с лишаване на достъп до "Уикипедия", както се случи преди броени дни. "Аморално и несправедливо е да се отнема на деца инвалиди право за осиновяване в чужбина и да бъдат оставяни в детски домове с условия, далеч от идеалните. Аморално и несправедливо е да бъде обявявана за "чуждестранен агент" и да се прогонва от страната подкрепящата науката фондация "Династия", а в същото време управляващата партия "Единна Русия" да получава финансиране от офшорки."
Поводът на реакцията на Ходорковски са три съдебни решения от последните две седмици, които скандализираха мнозина. 
Първото е за Олег Миронов – националист, който пусна сълзотворен газ на концерт на симпатизиращият на Украйна известен рок музикант Андрей Макаревич. Той бе изпратен в затворническа колония за 3 години – наказание, което и Макаревич смята за прекалено тежко.
После изненадващо скоро след влизането ѝ през май в затвора за 5 години бе освободена Евгения Василиева – сътрудничка на предишния министър на отбраната Сердюков, замесен в голям и шумен корупционен скандал, но останал само свидетел по делото. 70% от руснаците заявиха, че това е абсолютно нечестно, а според Ходорковски тя е само гръмоотвод на общественото недоволство, защото всички кражби са се вършили със знанието на президента Владимир Путин, "който смята, че да крадеш от държавата, не е голям грях и той го използва да контролира обкръжението си".
Третото дело е лишаването за 20 години от свобода при строг режим на украинския режисьор Олек Сенцов. "Обвиниха го в това, че е запалил стол в партиен офис на "Единна Русия" в Крим и че се е подготвял да взриви паметник", казва Ходорковски.
Всичко това се обяснява не с природата на руската правоохранителна система, а с отсъствието ѝ, пише още той. "Правоохранителната система се превърна просто в охранителна. Там не остана място за правото. Системата жестоко наказва тези, чиито действия не са съгласувани с ръковоството на страната, дори провинението им да е малко като на Олег Миронов или Pussy Riot. И е готова да прикрива онези, които са извършили сериозни престъпления, но със съгласието на висшето ръководство на страната, както стана със Сердюков, с други от най-печелившите от системата ни и, вероятно, с убийците на Борис Немцов."
"Може да имаме противоречия, казва още Ходорковски, но страната ни е една и без държава, основана на право и справедливост, а не на лична власт, няма да я направим по-добра.
Независимо от политическите си възгледи, като общество се нуждаем от държава, способна да приема разбираеми, правови и справедливи закони. От държава, която сама ще спазва тези закони, а няма да ги използва като тояга срещу неугодните. От държава, основана на право, а не на пропагандата и неограничената власт на един човек."


Всичко, което трябва да знаете за: