Украйна договори опрощаване на $4 млрд. от дълговете си

Украйна получава 4 години гратисен период в плащанията, а премиерът Арсений Яценюк заяви, че няма да предлага на Русия по-добра сделка от тази с останалите кредитори.

© Reuters

Украйна получава 4 години гратисен период в плащанията, а премиерът Арсений Яценюк заяви, че няма да предлага на Русия по-добра сделка от тази с останалите кредитори.

Финансовият министър на Украйна съобщи, че е постигната сделка с най-голямата група кредитори на страната за преструктуриране на 18 млрд. долара задължения, включително опрощаване на 20% от главницата.


Така страната може да избегне изпадането във фалит, няма да връща около 4 млрд. долара кредити и отлага с 4 години плащанията по заеми. Кредиторите приеха в замяна малко по-висока доходност по заемите, както и облигации, обвързани с растежа на икономиката в периода 2021 - 2040 г.


След обявяването на сделката централната банка в Киев понижи лихвения процент с 3 пункта до 27%. Мярката влиза в сила от петък на фона на инфлация на потребителските стоки през юли, достигнала 55%.




Ако договореното се реализира, има възможност Украйна да се върне на свободния финансов пазар към края на 2016 г.


Русия не е част от сделката и няма да се включи в нея, съобщи в Москва министърът на финансите Антон Силуанов. През декември Киев трябва да преведе на Русия задължения за 3 млрд. долара и по-рано през годината министърът предупреди, че ако страната не си получи парите, ще си потърси правата през международен съд.


Държавният дълг на Украйна е 72 млрд. долара. Само екипът, представлявал кредиторите, с които има споразумение, контролира около 9 млрд. долара от него.


Покрити са изискванията на МВФ


Условията отговарят на всички изисквания на Международния валутен фонд за програмата за финансово подпомагане на Украйна, каза министър Наталия Яреско. Фондът има 4-годишна програма за страната в размер на 17.5 млрд. долара. Коментарът ѝ бе направен още в сряда, но имаше ембарго до четвъртък за разпространяване на изявлението.


"Всички излизат печеливши от тази сделка. Затова тя е резултат на сътрудничество на всички страни в нея. Не става дума да печели едната от страните. Сега продължаваме напред, без да застрашаваме стойността на дълговите облигации."


Според нея е "много невероятно" останалите кредитори на страната да отхвърлят сделката, и прогнозира, че всичко по одобряването ѝ ще приключи до края на октомври.


След като споразумението влезе за одобрение в украинския парламент – вероятно след около 3 седмици, ще бъде публикуван проспектът и собствениците на облигации ще започнат да го гласуват. Предстоящото погасяване на 500 млн. долара на 23 септември вероятно ще бъде замразено.


Кредиторите, сред които американската Franklin Templeton и бразилската инвестиционна банка BTG Pactual, ще получат в замяна и облигации, обвързани със състоянието на БВП на Украйна. Ако икономиката нараства, от 2021 г. те ще получават процент от този растеж. По изискванията на МВФ властите в Киев трябва да свалят до 2020 г. дълговете си под 71% от БВП. Въпросът е дали за тези четири години конфликтът със сепаратистите и Русия ще бъде уреден до степен да започне нормализация.


Родената в САЩ финансов министър Наталия Яруско успя да приключи преговорите в  кратките срокове, поставени от МВФ, които за мнозина изглеждаха невъзможни.

Родената в САЩ финансов министър Наталия Яруско успя да приключи преговорите в кратките срокове, поставени от МВФ, които за мнозина изглеждаха невъзможни.


Трудни преговори


Преговорите продължиха близо половин година и понякога атмосферата бе доста напрегната, коментира "Ройтерс". Целта бе да се запълни дупката от 15 млрд. долара в украинските финанси, страдащи от години на лошо управление, корупция и сраженията в Източна Украйна.


"Започнахме от различни изходни позиции, защото комитетът на кредиторите не вярваше, че имаме истински проблем с платежоспособността. Не съм настоявала на конкретно число за опрощаване на дълга, а само гледах да отговоря на изискванията на МВФ", допълни Яреско. Според "Файненшъл таймс" украинците са тръгнали с искане за отписване на 40%. През август се наложи украинска делегация, включително родената в САЩ министър Яреско, да посетят Сан Франциско, където е централата на Franklin Templeton.


Кредиторите са настоявали, че състоянието на Украйна не е толкова отчайващо, както го описват украинците, и че проблемите ѝ могат да се уредят със замразяване на плащанията, докато се успокои политическата и икономическата обстановка. Междувременно Върховната рада направи необичайна стъпка като позволи на правителството да не погасява някои дългове в чужбина, което веднага бе описано от кредиторите като "по-възпитан начин да кажеш, че фалираш". В началото на август МВФ зае страната на Украйна с изявление, че ще продължи да ѝ помага, дори ако преговорите с кредиторите се провалят и се наложи мораториум върху плащанията към тях.


Шанс и проблем


След официалното потвърждение цените на облигациите от украинския дълг веднага поскъпнаха, включително и тези от плащания, попаднали в схемата за преструктуриране.


Според "Ройтерс" споразумението трябва да бъде одобрено и от кредитори извън групата. Тя предвижда лихвата да бъде 7.75% (вместо досегашните средно 7.2%) и удължаване с 4 години на всяко плащане по дълговете, за да се даде на страната време да се съвземе икономиката ѝ. Националната валута получава шанс да се стабилизира и така да се увеличат както помощта за социално слабите, така и разходите за отбрана за операциите в Източна Украйна, допълва агенцията.


Проблемът на Киев е, че заемите са взимани съгласно английското законодателство и съдържат клауза, обвързваща ги помежду им, т.е. пропуснато плащане по един кредит автоматично означава фалит и по всички останали и техните притежатели групово могат да си поискат веднага парите с всички произтичащи от това последици за украинската икономика и банкова система.

Ключови думи към статията: