5 причини защо не се очаква срив на пазара на имоти в САЩ

Ниските лихви и ръстът на заетостта намаляват вероятност от срив
27 авг 2015 18:26, Виктория Тошкова
0
5 причини защо не се очаква срив на пазара на имоти в САЩ
Снимка: Ройтерс

Когато става дума за волатилност на фондовите пазари, секторът на недвижимите имоти е като спасителна жилетка за инвеститорите, които търсят сигурност, когато се очаква пазарите да тръгнат надолу, пише MarketWatch.

„Недвижимите имоти са предпочитаната инвестиция, в която американците влагат парите, от които няма да имат нужда поне през следващите 10 години и тази тенденция не се променя“, казва Грег МакБрайд, главен финансов анализатор в базираната в Ню Йорк Bankrate.com.

“Изнервените инвеститори винаги се обръщат към недвижимите имоти, вместо да се отдръпнат от тях в моменти на волатилност“.

В сегашната криза на фондовите пазари обаче повторение на катастрофата с недвижимите имоти от 2009 г. след срива на фондовия пазар през 2008 г. в САЩ е по-малко вероятно и има пет причини за това. 

Една от тях са ниските лихвени проценти. Заради последните промени на пазарите вероятността Федералният резерв да повиши лихвените проценти намалява, коментира Кевин Финкел, старши вицепрезидент на Resource America Inc., инвестиционен тръст за недвижими имоти във Филаделфия. „Очевидно рискът от по-високи лихвени проценти в момента изчезва, което е добре за недвижимите имоти“, казва той.

В момента въпреки че броят на отнетите жилища от банките достига най-високите си нива за повече от две години, процентът на необслужаваните кредити е само 2,1% - най-ниското му равнище от 2007 г. насам, сочат данни на американската Асоциация на ипотечните банкери. Той достигна пика си от 4,6% през 2011 г. в разгара на кризата с недвижимите имоти.

Кои са останалите 4 причини може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации