Спешната нужда от повече квалифицирани имигранти раздели германското правителство

"Трябва да се научим да дискутираме темата за имиграцията", заяви Ангела Меркел пред привърженици на партията си.

© Associated Press

"Трябва да се научим да дискутираме темата за имиграцията", заяви Ангела Меркел пред привърженици на партията си.

Германия очаква безпрецедентен приток на имигранти, който според експертите е единствената панацея за държава със застаряваща работна сила и трайно спадащи нива на раждаемост. Въпреки това дебатът за новата имиграционна политика на страната раздели управляващата коалиция.


Коментарите на канцлера Ангела Меркел за имиграцията, тема, която се очертава най-важна за германските гласоподаватели, изненадаха мнозина, коментира DPA:


"След Съединените щати, Германия в момента е втората най-популярна страна измежду имигрантите. Християндемократическият съюз (CDU) понякога опитва да избягва темата, но трябва да се научим да я обсъждаме".




Изказването провокира анализаторите да очакват, че в крайна сметка правителството ще се заеме с горещо разисквания нов закон за имиграцията, срещу който се обявяват голяма част от хардлайнерите в Християндемократическия съюз.


По-умерените последователи на CDU, включително, според слухове, и самата Меркел, смятат, че ново законодателство е необходимо, за да опрости настоящото правно положение и за да направи Германия по-привлекателна за квалифицираните работници.


Трети пък смятат, че дебатът около привличането на повече имигранти в Германия в момент, когато се очаква около 450 000 души да се кандидатират за бежански статус през 2015 г., ще отчужди все по-антиимигрантски настроения електорат.


Властите в Германия прибегнаха до създаването на палаткови градове, в които да бъдат настанявани новопристигналите бежанци. Държавите, от които идват, включват Сирия, Афганистан, Ирак, Косово и Сърбия. В същото време насилието срещу имигранти от страна на крайнодесни формации се случва ежеседмично. 202 са инцидентите само за първата половина на 2015 г.


Някои политици призовават за нови правила, които да помогнат за ускоряване на депортирането на имигрантите, които имат минимален шанс да получат убежище – например онези, които идват от държавите на Балканите. Според Западна Европа тези страни са смятани за безопасни – там хората не са застрашени от политическо преследване или война.


Дебатът относно новата имиграционна политика предизвика вътрешно разделение между CDU на Меркел и малкият ѝ партньор от Бавария Християнсоциалистическия съюз (CSU), чиито лидер Хорст Зеехофер заяви категорично по-рано тази седмица, че няма да подкрепи законодателство, което ще окуражи дори повече имигранти да пристигат в Германия.


Коалиционните партньори в Социалдемократическата партия (SPD) в същото време подкрепят изясняването на правилата за имиграцията, които според мнозина са прекалено сложни, противоречиви и не допринасят за привличането на квалифицирани работници.


От парламентарната група на социалистите предложиха използването на точкова система, чрез която имигрантите ще бъдат оценявани според различни фактори, свързани със способността им да отговорят на изискванията на трудовия пазар.


Критериите биха включвали образователни и професионални квалификации, както и езикови умения, възраст и предходен опит в професии, при които има недостиг на кадри на германския трудов пазар.


Ръководителят на германската Камара на индустрията и търговията Ахим Деркс наскоро призова на младите имигранти да бъдат давани двугодишни работни визи.


"Тези, които протестират срещу имиграцията, застрашават собствените си пенсии", предупреди Деркс.


Опозицията в лицето на Зелената партия иска децата, които се раждат в Германия, да получават гражданство, като процесът за натурализация бъде опростен. Радикално левите Die Linke, от своя страна, отхвърлят въвеждането на точкова система.


Държавната статистика на Германия, представена тази седмица, показа, че около една пета от германското население (20.3%) има имигрантски произход през 2014 г. – почти три процента повече, отколкото през миналата година.


Развитие по политическото решение обаче не се очаква преди декември, тази година, когато се провежда конгресът на Християндемократическата партия на Меркел.