Петър Щурм Константинов: За няколко дни управляващите партии си вкараха няколко автогола

Петър Щурм Константинов

© Юлия Лазарова

Петър Щурм Константинов

В края на политическия сезон, когато страстите се нажежиха от споровете около промените в Конституцията, референдума, избора на подуправители на БНБ и на омбудсман, "Дневник" се обърна към политолози и социолози за техния коментар и оценка. Днес редакцията представя мнението на политолога Петър Щурм Константинов

Как оценявате постигнатия "исторически компромис" за промените в Конституцията?

- Репликата с "историческия компромис" беше явно изпускане от страна на Радан Кънев. Да приемем, че сезонът предполага пиарите да са на почивка, или че високите температури карат политиците да се изхвърлят. Като оставим изпускането в постигнатия компромис има нещо положително и нещо отрицателно.


Хубавото е, че все пак реформата се задвижи. Лошото е, че остава вкусът в устата, че играта отново се играе по правилата на ДПС. Голямата (историческа) истина, обаче, е че все още нищо не е финализирано. Не е ясно дали постигнатият компромис ще се превърне в наистина действаща реформа, защото до реални промени в законите има да се извървят още много стъпки. Аз лично не съм напълно сигурен дали няма да има още бавене от противниците на реформата. А в крайна сметка ако проектът на Радан Кънев и Христо Иванов (с компромисите) се превърне в написан закон, ще е необходимо още време за да се види наистина какви са резултатите от него.


В този смисъл политическата игра с промените в Конституцията изобщо не е завършила. Сега започва.

Какви са/ще бъдат страничните ефекти от този компромис?

- Първият страничен ефект е, че образът на реформаторите като политически опонент на ДПС е леко разтърсен за сметка на показана известна прагматичност. Доколко този "исторически компромис" ще е положителен за работеща съдебна система или за запазване на статуквото ще се види в бъдещето. Съответно и страничните политически ефекти не са ясни все още.
Промените могат ли да създадат възможност в бъдеще прокуратурата да не бъде безконтролна?

- Зависи до какъв точно текст се стигне накрая. Специално проблемът на прокуратурата е, че тя е безконтролна спрямо обществения интерес. Същевременно е контролирана от други интереси. Принципно е добре да се види какви мерки ще бъдат предприети и след евентуалните промени в конституцията. Аз като цяло съм умерен оптимист, че след като има политическа воля да се оправи цялостно правораздавателната система, все нещо ще се случи. Дори и първите мерки да не дадат целия очакван резултат, след това ще може да се работи още. При всички положения има базова разлика в това изпълнителната власт в силовите сектори да се държи от хора като Бъчварова, Иванов и Кунева, а не от Цветан Цветанов например.
Акциите на коя/кои политици и политически сили качи "историческият компромис"?

- Ясно е, че за електората на Реформаторите този компромис е тежък. По-интересното е, че и в средите на ДПС се гледа с известно неудобство на случващото се. Пак ще повторя, че в компромиса на този етап няма нищо историческо. Като се видят резултатите, тогава ще се премерят и политическите акции. Засега само става ясно, че все пак има опит реформата да бъде прокарана преди да е станало твърде късно.
Как разчитате гласуването за референдума?

- Като гражданин, който се подписа в подписката, се почувствах откровено обиден. С евтини парламентарни трикове и политически театър основните партии в страната показаха, че ги е страх от това да питат хората за някакви елементарни неща. И то при положение, че нито е ясно какви отговори ще дадат, нито до какви конкретни политически последствия ще доведат евентуалните референдуми. Стана ми малко жал за президента Плевнелиев за това, че май инициативата, която той подкрепяше, струва ми се без да има някаква политическа изгода от нея, в крайна сметка  се превърна в разменна монета за някакви други политически пазарлъци. Все пак поне по един от трите въпроса, ще може да се гласува на референдум. Да кажем, че това е една малка стъпка в положителна посока.


Изненада ли е изборът на Мая Манолова от БСП за омбудсман. Как си обяснявате поведението на ГЕРБ?


- Не ме изненада, но ми напомни за избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Струва ми се също толкова скандално. Константин Пенчев вършеше доста добра работа и беше една от малкото личности на публични длъжности, която заслужаваше да кара втори мандат. А поведението и на ГЕРБ, и на "Реформаторския блок" е необяснимо за мен. Не зная дали е част от някаква задкулисна договореност или е политическа импотентност, или най-вероятно срамна комбинация от двете, но при всички положения за няколко дни управляващите партии успяха да си вкарат няколко автогола - гласуването за референдума, това за омбудсман и говоренето за исторически компромис.

Все пак политическият сезон не е пълен провал - започна работа по реформирането на някои ключови сектори, така че решаващи за това дали настоящата управляваща конфигурация ще е успешна или не, ще бъдат следващите няколко месеца.
Бойко Борисов, Лютви Местан и Радан Кънев в парламента

© Анелия Николова

Бойко Борисов, Лютви Местан и Радан Кънев в парламента

С какво ще запомните този политически сезон? Защо?

- В българската политическа система се редуват периоди, в които общественото настроение и политическата реалност съвпадат, с такива, в които има пълен асинхрон между тях. Такива положителни политически моменти са първите две години от управлението на Костов, първите една-две години от това на Сакскобургготски и първата година на предния кабинет на Борисов. Това е запомнящото се на този политически сезон. В следващия ще видим дали управлението ще деградира под собствените си проблеми, или ще засили темповете на работа, за да може да се похвали, че е свършило нещо за обществото.
Каква е прогнозата Ви за стабилността на управляващата коалиция? Можем ли да говорим за промени в конфигурацията й?

- Коалицията стои на ръба непрекъснато, така че прогнози трудно могат да се правят. Не мисля, че предварително може да се предполага и какво е добро за интереса на обществото - коалицията да стои, да се промени, или да се отиде на предсрочни избори.
Каква е оценката Ви за ролята на ДПС?

- Истината е, че ДПС отново не е изцяло извън властта. Партията на Местан винаги намира начини да влияе на политическия живот без значение от официалната си позиция в парламента.

Какво очаквате да покажат местните избори?

- На първо място ще се види какви са реалните съотношения на силите между политическите играчи. На второ - ще стане ясно къде местната власт върши работа, къде се е окопала във феодална власт и къде не става за нищо. На трето - отделните партии ще могат да видят дали позицията, която заемат в парламента, им носи позитиви или негативи. Най-интересно е дали БСП ще продължи свободното си падане, или ще се закрепи от това, че е в опозиция на национално ниво.

Всичко, което трябва да знаете за: