Главният прокурор на Германия е уволнен в спор за свободата на медиите

Министърът на правосъдието Хайко Маас бе скандализиран от демонстративната критика на подчинения му Главен прокурор.

© Reuters

Министърът на правосъдието Хайко Маас бе скандализиран от демонстративната критика на подчинения му Главен прокурор.

Главният прокурор на Германия Харалд Ранге бе отстранен изненадващо от поста си късно във вторник заради спор за свободата на словото и медиите в страната. Министърът на правосъдието Хайко Маас заяви, че повече няма доверие в Ранге, след като той в рядко срещана публична проява на несъгласие критикува правителството, че се меси в първото от десетилетия насам разследване срещу медия за държавна измяна и се опитва да заеме страната на журналистите.


Говорителка на Ангела Меркел обяви, че министърът социалдемократ има пълната подкрепа на канцлера.


Вътрешното министерство обаче заключи, че в случая най-вероятно става дума за държавна измяна, а уволненият прокурор бе подкрепен от Асоциацията на съдиите.




Миналата седмица Ранге спря разследването на сайта netzpolitik.org, публикувал планове за увеличаване на тайното следене на онлайн комуникациите в страната, до получаване на независимо експертно мнение. През февруари те написаха, че контраразузнаването е поискало допълнителни средства за разрастване на програмата си за следене на интернет, а през април - че разузнаването е създало специален отдел за следене на социалните мрежи.


Двамата разследвани журналисти Андре Майстер и главният редактор Маркус Бекедал потвърдиха, че са цитирали откъси от документи, предназначени за работеща при закрити врати парламентарна комисия или са от секретни официални документи.


Андре Майстер, един от разследваните от прокуратурата журналисти.

© Reuters

Андре Майстер, един от разследваните от прокуратурата журналисти.


Ранге обаче искаше да чуе мнението и на независим експерт дали случилото се е разпространяване на държавни тайни в страна, където заради Гестапо и ЩАЗИ има силна чувствителност към темата за следенето.


Маас обясни, че в петък са се съгласили с Главния прокурор, че такава оценка ще се направи от министерството, а Ранге ще оттегли идеята си за независима експертиза. Миналата седмица министърът каза още, че е важно да се защитава независимостта на медиите и че се съмнява разкритите документи да застрашат Германия.


Но във вторник прокурорът нападна от Карлсруе правителството с обвинение, че поискало отстраняването на експерта, когато научило в понеделник, че той клонял към заключение, че все пак журналистите са извършили тежкото престъпление.


"Да се въздейства на разследването, защото резултатът може да не се окаже политически подходящ е недопустимо подкопаване независимостта на правораздавателната система. Свободата на мнение е нещо ценно. Това е право да бъдеш свободен, но то не означава интернет без ограничения. Това не освобождава журналистите от задължението да спазват закона", каза Ранге.


"Задачата на правораздавателните органи е да следят спазването на закона и те могат да я изпълняват, само ако са независими от политическа намеса. Затова е в Конституцията се защитава независимостта на съдебната власт, също както се защитават и свободата на пресата и на волеизявление", добави той на специално свикана пресконференция.


Министърът отвърна, че е изгубил доверие в Главния прокурор, а "тези забележки и избраният курс на действие от федералния прокурор създават в обществото погрешна представа и не съответстват на реалността". Поради това Маас ще поиска от президента да отстрани 67-годишния прокурор, който трябваше да се пенсионира догодина, и да назначи на негово място главния прокурор на Мюнхен Петер Франк.


Би Би Си припомня, че случаят с Netzpolitik.org е предизвикал дори улични протести в защита свободата на словото. Правителството бе принудено да се обяснява, че Германия защитава свободато на словото и медиите. Меркел и няколко министри заявиха, че никой не се опитва да запушва устата на медиите и че подкрепят журналистите.


Ранге бе обвиняван в двойни стандарти, след като по-рано тази година прокуратурата спря поради липса на доказателства разследваните по подозрения, че американската Агенция за национална сигурност е подслушвала телефона на Меркел. Германците бяха шокирани от този ход по случай, който влоши отношенията между Берлин и Вашингтон.


"Свобода за пресата" пише на плакат, носен по време на протеста в събота в Берлин срещу разследването за държавна измяна.

© Reuters

"Свобода за пресата" пише на плакат, носен по време на протеста в събота в Берлин срещу разследването за държавна измяна.


Има ли прецеденти


"Шпигел" припомня по повод последните събития, че е имало поне множество разследвания срещу журналисти по подозрения в държавна измяна, но само срещу списанието се е стигнало до официално повдигане на обвинения. Това става през 1962г. след публикация, че Бундесверът не е подготвен за защита на Западна Германия от евентуална съветска агресия. В случая, станал емблематичен пример за защита свободата на словото, редакцията е блокирана седмици наред, задържани са журналисти, но в крайна сметка обвиненията падат, а министърът на отбраната Франц Йозеф Щраус подава оставка.


Последният подобен казус е от 2005г. и той завършва с решение на Конституционния съд от 2007г., според което разкриването на "професионална тайна" от засекретени документи не е достатъчно основание да се заключи, че журналист е извършил държавна измяна.


Как започна скандалът


Netzpolitik.org е сайт, специализиран по теми като интернет политика, защита на данни, свобода на информацията и дигитални права. Разследването срещу изданието започна по искане на контраразузнаването - Службата за защита на Конституцията (BfV) по повод две публикации от 25 февруари и 15 април. Федералната прокуратура веднага бе обвинена от германското сдружение на журналистите  DJV, че напада свободата на медиите.


"Това е атака срещу свободата на пресата. Няма да отстъпим пред този шантаж", заяви миналата седмица Андре Майстер. Бекедал каза пред германски медии, че подозрението, че с колегата му са предатели е "опит за тормоз" над журналисти и над източниците им да спрат да публикуват за "най-големия скандал за следене в историята на човечеството".


Дуня Миятович, представител на ОССЕ по въпросите на свободата на медиите, писа на външния министър Франк-Валтер Щайнмайер, че "заплахата да бъдат обвинени в държавна измяна оказва смразяващ ефект над разследващите журналисти".


Демонстранти носят плакат с надпис "Няма демокрация без свободна преса".

© Reuters

Демонстранти носят плакат с надпис "Няма демокрация без свободна преса".


Какво казва законът


Според Наказателния кодекс на Германия държавна измяна се извършва, ако се предаде държавна тайна на чужда страна или на неин посредник, или ако неоторизирана личност, структура или държава получи възможност сериозно да застраши външната сигурност на Федералната република.
Според Член 93 от НК държавна тайна са "факти, обекти или разузнавателни данни, до които имат достъп ограничен кръг хора и трябва да бъдат държани секретни от чужда сила с цел избягване получаването на сериозно предимство пред външната сигурност на Германия.


Според отстранения Главен прокурор журналистите Майстер и Бекедал не са издали просто тайни, застрашаващи обществен интерес (това се третира от друг член в НК), а са извършили държавна измяна. Наказанието за подобно престъпление започва от 1 година и стига до доживотен затвор за особено тежките случаи. За незаконно разкриване на професионални тайна наказанието е доста по-леко - между глоба и 5 години лишаване от свобода.

Ключови думи към статията: