Акция "Таен клиент": Удрят ни с китайски везни на пазара

Кантарите били лесни за манипулиране
34
Акция "Таен клиент": Удрят ни с китайски везни на пазара
Снимка: Reuters, архив

Масово ни удрят с грамажа по пазарите за плодове и зеленчуци, най-често със забранени в Европейския съюз китайски черни везни.

Това доказа и акция "Таен клиент" в Пловдив, като едва за около 15 минути инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) засякоха първите четири нарушения на един от оборотните пазари в Пловдив – този срещу Първо районно управление в кв. "Кючук Париж", пише "Монитор".

След като се разчу за акцията сергиите една по една започнаха да се изпразват, но въпреки това инспекторите спипаха и написаха осем акта за черни везни и три за кантари с изтекли срокове на проверка. Наричат се черни, защото за разлика от всички останали везни корпусът им е черен.

"Това е пазарът с най-много нарушители и с най-много сергии, оборудвани със забранените за търговска дейност китайски черни везни”, каза началникът на метрологичния надзор за Южна България Екатерина Павлова.

Търговците много добре знаели, че черната везна е забранена за търговия, но заради по-ниската й цена – едва 50-60 лева, я купували и ползвали, уточни Павлова.

Подобни кантари били за домашна употреба или за технологични нужди, но в никакъв случай за търговска дейност.

Те могат лесно да се манипулират без видими следи, защото няма никакви пломби и всеки може да я отвори.

"Хората могат да разпознаят незаконната везна по липсата на холограмен знак и на знак за оценено съответствие. Китайските везни нямат и допълнителна метрологична маркировка, която е буква М в квадрат на зелен фон", уточняват инспекторите.

Хванатата в нарушение производителка от село Белащица Мариана Иванова се оправда, че законния й кантар бил развален и го дала на поправка, но това вчера не я спаси от глоба.

"Защо да не мога да ползвам кантара, като си е кантар? Продават го навсякъде. Ама хубаво, но вие не може да ме задължите да купувам само български кантари. Как да дам за един кантар 400 лева? Първо трябва да ме предупредят, а не веднага да ми пишат акт. Сега трябва да хвърлям цялата стока”, се ядосваше производителят Тодор Марков, цитиран от изданието.

Глобите за физически лица са от 100 до 300 лева, а за фирмите глобата е от 200 до 500 лева. При повторно нарушение скачат двойно.

"Тези глоби не са достатъчни да спрат нарушителите още повече че инспекторите на ДАМТН нямат право да изземат забранената за търговия везна”, каза още Екатерина Павлова. Според нея са нужни законодателни промени за скок на глобите, за да спре бъркането в джоба на клиента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: везнипазар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Просто глобите са малки и инцидентни но и нищо не се прави по "?"-a. Защо тоя "N" не върви в Германия примерно!?
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"Искам акция "Таен гласоподавател" да видим как ни цакат при "теглото" на бюлетините.Аз затова там вече не "пазарувам".......нали това е целта на мафията, която ни управлява от 25 години...да не гласуваме ние..*** ги държат на власт. продължавай да не гласуваш, ставаш съучастник в погребването на 13-вековна държава
19
1
 
3
 
! Отговори
контрол и наказание! преди 8 години
както винаги проблема в БГ е двоен..първо някой е прибрал рушвет за да плащат търговците ненормални цени на "лицензирани" везни..и второ - както винаги липсват контрола и наказанията. това, че се инспектират везните не трябва да е новина , която се върти във всички медии един ден годишно за сплашване, а ежедневна практика..и естествено наказанията трябва да бъдат толкова сурови, че рискът да не си сърува. като например 10,000лв за първо нарушение и 50,000 за второ.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А китайските водомери дето сега насилствено искат да подменят хубавите с тях?
17
0
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Има нещо гнило в Дания,пардон в ДАМТН.
16
0
 
5
 
! Отговори
някой преди 8 години
А кога ще има акция"депутат" "прокурор" "полицай" и т.н. корумпирани изедници,а най-лесните акции по дребния бизнес да ни ЗАМАЗВАТочите,че работят институциите.Кво стана с КТБ има ли виновни?
15
0
 
2
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
Нормално, Русия е 2000 пъти по-голяма от България....
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ходих в Русия.В Русия станадарта на живот е в пъти по-висок от този в България.
13
0
 
7
 
! Отговори
Сидниии преди 8 години
Качи малко снимки у галерията да те видиме бе момче, че и аз мога да казвам, че съм космонаФт ама на..
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ходих в Русия.Незнам защо си мислиш, че тези кантари не могат също да бъдат манипулирани.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата цъФти от всякъде и само Китайските везни помрачават пейзажа !? А стига бе ?Инспектори!? ЕДИН Инспектор е достатъчен за Пловдив ако имаше държава и закони !
10
0
 
9
 
! Отговори
Ходих в Русия. преди 8 години
Преди години бях в Русия, положението е и беше много зле във всяко отношение НО на пазарите знаеш, че няма да те . Защо? Ами братушките пияни са се осетили, че и те като нас са *** и затова, ако искаш да продаваш на пазара, трябва да си платиш ~5 лв (100 рубли тогава) да ти дадат кантар одобрен от някакви си тяхни служби. Носиш си продукцията, проверява се за произход, слагат ти някакъв печат на разрешителното за продаване и ти дават кантар. Всяка сутрин се редяха пред офиса на пазара
9
2
 
13
 
! Отговори
Небрежност преди 8 години
Интересно - 400 лв. кантар срещу 100 лв. (в най-добрия случай) глоба. На далавера си е някак като се има предвид, че очевидно и проверките са рядкост. Още повече, че тези 100/200 лв ще си ги избият от погрешно завишаващия цените кантар. Та, от всякъде май идва на далавера.
8
0
 
26
 
! Отговори
Търговец преди 8 години
Китайските кантари по нищо друго освен по цена не се различават от сглобените от същите китайски части "Български " кантари !!! Изключително точно мерят, в зависимост от това дали са за 1 тон или за 100гр. При тези до 1 тон съм забелязвал отклонение при изтощени батерии от около 1кг. - което е ПЕРФЕКТНО. Така че господа Инспектори, хубаво е, че защитавате родното ни производство, но нека де е на конкурентни цени !!!
7
0
 
21
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Вчера по ТВ-то споменаха че една от жените била със стикер годен до март 2014г.Това ме навежда на мисълта че проверките са многооого "чести"
6
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко произведено в Китай е ***.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако изглежда много съмнителна работата: вадя телефона от джоба, казвам им да го премерят, и ако не е точно 103 грама не пазарувам ;)
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Момчета, придържайте се към стандартите на БРИКС!Грешка няма в кантара!
3
0
 
28
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
На пазарите НЯМА производители!Всички са търговци.Е,най-много някой бивш да има.А с кантарите се лъже открай време!Номер едно е естествено Женския пазар в София,там има майстори,дето успяват да продадат 800г банани за 1кг използвайки съвършено изряден кантар!
2
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Кантарите са по толкова пари, защото са направени точни. Не може нещо ей така сглобено, което няма никаква точност, даже не се доближава и до най-големия клас на точност, да очаквате да мери правилно. Затова и китайците, които знаят това го продават без да казват, че е точен (както е написано в статията само за домашни и не търговски цели). Но нашите за какво да купуват точен кантар, като тези при 10 кг сложени отгоре ти дават 11кг на дисплея?