Мнозинството турци смятат Ердоган за основна пречка пред формирането на коалиция

Реджеп Ердоган

© Reuters

Реджеп Ердоган

Мнозинството от турците смятат президента Реджеп Ердоган за най-голямата пречка пред постигането на коалиционно споразумение, сочи проучване на социологическата агенция "Гезиджи", цитирано от БТА.


Почти две трети от турците освен това са на мнение, че военните действия на Турция в последно време са част от усилия за постигане на различни резултати при евентуални предсрочни избори.


Проучването показва, че 56.8% от запитаните смятат Ердоган за главна пречка в преговорите за коалиция. Една четвърт от хората винят опозицията за липсата на напредък, а 20% смятат, че вината носи премиерът Ахмет Давутоглу.




Ако избори се провеждаха тази неделя, това би донесло незначителна промяна. Партията на справедливостта и развитието (ПСР) не би била способна да управлява сама, докато прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), чието силно представяне струваше на ПСР мнозинството й, би останала в парламента, показва още изследването.


Подкрепата за ПСР е 41.9% - с един пункт повече отколкото през юни, а за главната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия (НРП) е 26.3%, също леко повишаване от малко над един пункт, за Партията на националистическото действие (ПНД) е 15.3% (спад с един пункт), а за прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) е 12.3% (спрямо 13.1% процента през юни), сочи проучването.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: