Конгресмен внесе предложение за неодобряване на ядреното споразумение с Иран

Подръжници на сделката на демонстрация пред Капитолия. Те внесоха петиция с 400 000 подписа, в подкрепа на споразумението.

© Reuters

Подръжници на сделката на демонстрация пред Капитолия. Те внесоха петиция с 400 000 подписа, в подкрепа на споразумението.

Конгресменът републиканец Ед Ройс, председател на Комисията по външните работи на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, внесе днес законодателен акт за неодобряване на ядреното споразумение между световните сили и Иран, предаде "Ройтерс". Според закона, който президентът Барак Обама подписа през май Конгресът има право да 17 септември да одобри или да не одобри споразумението с Техеран, за което бе съобщено на 14 юли.


Ройс, който е от Калифорния, заяви, че е взел решението да предложи Камарата да не одобри споразумението с Иран, тъй като според него то има много сериозно последици за глобалната сигурност - предоставя прекалено бързо и прекалено много отстъпки на една "терористична държава", а това прави света по-несигурен и нестабилен, предаде ТАСС.


Барак Обама вече няколко пъти каза, че няма да позволи да се саботира сключеното споразумение и ще използва правото си на вето, ако Конгресът отхвърли сделката. За да преодолее президентското вето двете камари трябва да постигнат мнозинство от две трети. Това значи, че на републиканците, които имат мнозинство в двете камари, ще им е необходима и подкрепата на няколко десетки демократи.

Ключови думи към статията: