Русия не е морски господар, но умее да създава вълнения

Тя винаги е била способна да прави страхотни безшумни подводници
4 авг 2015 22:02, Елка Василева
674
Русия не е морски господар, но умее да създава вълнения
Снимка: архив, Reuters

Повече от година след като Америка и съюзниците й тръгнаха да наказват Кремъл заради подкрепата на бунтовниците в Украйна и анексирането на Крим, Русия си намира нови приятели и се отнася към Запада от позиция на увеличаване на силата си. Поне това е посланието, което Владимир Путин отправя към собствения си народ и към всеки, който има желание да го чуе, пише сп. "Икономист".

Президентът отново показа мускули на 26 юли, когато обяви морската доктрина на Русия, която цели да се противопостави на трансатлантическия съюз във всичките му сфери на дейност. Тя е в отговор на "неприемливите" планове на НАТО да премести част от въоръжените си сили близо до Русия и да разшири обсега си в световен мащаб. Путин иска на мястото на остарелите си кораби, които почти не напускат брега, Русия да има флот, който да има активно присъствие в Северния ледовит и в Атлантическия океан.

Още по темата

Това бе завършекът на месец, изпълнен с дипломатическа театралност, през който руският град Уфа, на границата между Европа и Азия, бе домакин на срещи на върха на две организации, надяващи се да се противопоставят на американското световно лидерство. Едната е предимно икономически клуб от държави, известна като БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). Другата е Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), фокусирана върху отбраната. Тя включва Китай, бившите съветски републики в Централна Азия и Индия и Пакистан, които тъкмо прие в редиците си.

Както руските държавни медии отразиха новината, срещата на БРИКС е нова стъпка в изграждането на противотежест на установената от Запада финансова система; на нея бе създаден резервен валутен фонд с капитал от 100 милиарда долара, който ще се съревновава с Международния валутен фонд за ролята на стабилизатор на валутни кризи. На нея бяха потвърдени плановете за създаване на банка за развитие с капитал от 100 милиарда долара. Посланието бе ясно: въпреки че е изключена от западните капиталови пазари, Русия има алтернативни икономически партньори.

Както заяви заядливо Андрей Климов, заместник-ръководител на комисията по външни работи на Съвета на федерацията: "Когато човек ти обърне гръб, имаш два варианта - можеш да бягаш след този човек или да започнеш да си говориш с други хора".

Междувременно сключването на ядреното споразумение на 14 юли между Иран и шестте световни сили, предвождани от Америка, но включващи и Русия, позволиха на Кремъл да твърди, че Западът още се нуждае от нея. Когато Барак Обама благодари на Путин за помощта му в преговорите с Иран, някои руски официални представители изразиха надежда, че Западът може да отстъпи малко от позициите си по Украйна или на други места в Източна Европа, тъй като се нуждае от руска помощ на места като Иран и Сирия.

В по-скромна демонстрация на мека сила застъпничеството на Путин за "традиционните ценности" получи подкрепа на 3 юли, когато Съветът за човешките права на ООН прие резолюция в подкрепа на традиционното семейство с ясно мнозинство начело с Русия и ислямските държави. На нея се противопоставиха Америка и Западна Европа, които искаха в нея да се споменат някои нови реалности като гей връзките.

Председателят на комисията по външни работи на Държавната дума Алексей Пушков смята, че решението на Върховния съд на САЩ да узакони гей браковете предоставя още един шанс на Русия да поведе контранастъпление. Америка ще се опита да наложи признаването на такива съюзи, но няма да успее, каза той.

Но като оставим настрана самоувереното говорене, отбраната и ценностите, доколко успява Русия да удържи на натиска от Запада? В крайна сметка реториката на Путин изглежда като смесица от неподплатено самохвалство и премерен реализъм.

Китай изглежда няма да изпълни надеждите на Русия нито като доставчик на капитал, нито като партньор по сигурността. Икономиката на Китай се извисява далеч над руската и Пекин не споделя склонността на Путин да води битки със Запада.

Според Ангела Стент, преподавател в университета "Джорджтаун", повечето от икономическите ползи от китайско-руското сътрудничество са още далеч в бъдещето. Миналата седмица пропаднаха преговорите за тръбопровод, който да доставя руски газ на Китай. В Китай плановете за Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции - финансова институция за развитие, която изключва Америка, има приоритет пред който и да било проект на БРИКС.

Нито пък ШОС ще стане сплотен съюз, сравним с НАТО. Въпреки че Китай купува руски оръжия, двете страни имат различия в сферата на сигурността. Например Китай негодува срещу трайните връзки на Русия с Виетнам. А експанзията на Русия в Украйна накара други нейни съседи като Казахстан да бъдат по-предпазливи.

Споразумението с Иран също е нож с две остриета за Русия. Както редакторът на сп. "Ръша ин глобал афеърс" Фьодор Лукянов подчерта, Русия се е противопоставяла на икономическите санкции срещу Иран (въпреки че ги е приела от уважение към западните си партньори) и логично би трябвало да спечели от тяхното премахване.

Но сделката може да навреди на Русия, като намали световните цени на петрола и доведе нов доставчик за газ на Европа. По силата на споразумението Русия, колкото и да й се иска, няма да може да продава оръжия на Иран поне за период от пет години. Истинската награда за Русия може да дойде от недоволството на Саудитска Арабия, която е подразнена от Америка и се оглежда за нови финансови партньори.

От всички инициативи на Русия западните столици ще обърнат най-голямо внимание на морската експанзия - част от голям план за превъоръжаване, който изглежда имунизиран от бюджетни съкращения. Руските корабостроителници вече не разполагат с капацитета да строят големи надводни кораби, особено без достъп до Украйна. Единственият й самолетоносач е на 30 години и вече едва ли е много годен за плаване. Ще бъде истински късмет, ако нов самолетоносач бъде пуснат на вода до 2030 г., както се предлага.

Русия обаче винаги е била способна да прави страхотни безшумни подводници и изглежда е решила някои проблеми с новите си модели конвенционални и ядрени подводници. Три от най-новите модели ядрени подводници вече се пускат в океанските дълбини, планирани са още седем.

Въпреки че американският военноморски флот, който скоро планира да надхвърли 300 големи, малки и други кораби, надминава всички останали, усилията на Русия в тази област са сериозни.

Съгласно новата доктрина Русия след време трябва да бъде способна да се противопоставя на НАТО във всеки океан, където плават западни кораби, дори и не в пряк военен сблъсък, каза Питър Робъртс, анализатор в лондонския мозъчен тръст Институт на обединените кралски въоръжени сили (RUSI).

Икономиката на Русия е наранена от западни санкции, дори по-тежко, отколкото си признава. Най-добрата й надежда да изпълни този план е да убеди гражданите си да затегнат коланите за доброто на държавата, над която уж е надвиснала вечната американска заплаха. Според Анна Глазова от свързания с Кремъл Институт за стратегически изследвания примерите за такава заплаха са много: достатъчно доказателство е фактът, че Обама веднъж спомена злодеянията на Русия, вируса ебола и "Ислямска държава" в една и съща реч.

На всеки, който пази спомени от времето на Съветския съюз, тази смесица от отбранителна поза и предизвикване изглежда позната. Ако някой се нуждае от доказателство за готовността на Русия да каже "нет", нека припомним, че Москва наложи вето на 29 юли на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН за създаване на трибунал, който да разследва свалянето на малайзийския самолет миналата година над контролирана от бунтовници територия в Украйна.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


674
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен-Някой преди 8 години
Да не говорим, че Ф35, който е пето поколение, не може да се по технически характеристики с Миг29, който е четвърто поколение, няма смисъл да се сравнява с новия руски пето поколение Т50.За пример, максималната скорост на Ф35 е 1930км/ч, а максималната БЕЗФОРСАЖНА скорост на Т50 е 2100км/ч, а максималната му скорост е 2600км/ч.Само оттук могат да се направят изводите на цялата им военна техника.Военната техника в американската армия се приема, ако е скъпа и внушително изглеждаща.
261
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен-Някой преди 8 години
До 407Руснаците първо да се научат да правят играчки. После да стигнат до високотехнологични производства. Това обаче няма да стане докато руснаците обедняват а *** строи поредната оръжейна простотия.================Поредната оръжейна простотия?!Само за информация американците са вложили по спомен над 20 милиарда долара за малко над 100 бройки Ф35, които в последствие спряха от полети поради ненадежност в двигателите.
260
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бьлгарите са по големи алкохолици при това бедни пият разни шльокавици после мирише та се не трае
259
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците са алкохолици от край време!С това са известни по света.Та тях ли ни хвалите, тези пияндурници ли наричате велики братя. Да ви имам тогава братята, дръжте си ги за вас, копейки ;)
258
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
HIHIHI. POREDNATA TAPOTIYA NA EKLA. TAYA KOY YA DARJI NA RABOTA? POREDNITE PROSTOTII.
257
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
продажни *** плъхове - на кое място докарахте българия алчни ***
256
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пълно с промити мозъци и неграмотницида свържат брест-литовския мир с втора световна
255
5
 
3
 
! Отговори
До Един от Северо преди 8 години
Стойността на септемврийските фючърси за доставка на петрол марка Brent на Лондонската борса ICE Futures слязоха преди минути до 49.08 долара за барел, съобщи Асошиейтед прес. Това е рекордно нисък показател на търговията със суровината от март 2009 година насам. Продължи и понижението на цената на черното злато в Ню Йорк. Там котировките достигнаха 44.94 долара за барел въпреки появилата се днес информация за понижение на запасите на САЩ с 1%.Честито др.путин, *** пак ще затягат колана.
254
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аааааа и в продьлжнние на свойте думи да допьлня мрьсна Америка вече получава заслуженото си
253
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И в продьлжнние на свойте думи да допьлня че на Сащ никой не посяга но тя все едно напада на всички и убива жени деца и стари хора.
252
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия не претендира на госпотство като Сащ но ще смачка всеки който дрьзне да и посегне -който дрьзне да дойде при нас с меч от меча и ще умре
251
2
 
11
 
! Отговори
Йово преди 8 години
Хубава платена *** статия без реален и действителен анализ. Китай в момента има териториален спор с Япония за острови в китайско море както и със САЩ заради базите и в острови в Китайско море. Единствения и мощен съюзник с огромен флот е Русия с базите и във Владивосток и Камчатка. Затова и Китай позволява на Русия волности на запад а Русия волности на Китай на изток. Сега с Индия и Пакистан в ШОС тази организация става най боеспособната организация в света.
250
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bratushki,spoko,kakvo stava,nali koment na madam-vseznayika za ruski VMF,a vyi stignali do Prishtina ,ne sam geograf,no tam pristanishte nyama.Krotko,milichki,nikoyi ne vi napada,a Bg VMF imali takav,kakvo imat rusnaci e yasno,pardon,kakvo imate Vie?Pone ,govorim za neshto konkretno ,a ne s agresivna zloba i prostatii.Cheta vashi komentyi i vi sozhelyavam,da, beshe prav i Aleko,i Chudomir i Elin Pelin.
249
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледай са не един много американци отидоха в белград *** червените не можаха да кацнат в прищина навремето ,благодарение на костов то и затова никога не му простих те
248
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комплексът за величие на комплексираното джудже трябва да се чеша ежедневно. Жалко, егати нещастният народ са руснаците.
247
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е другарю а колко изстрела имаше преди да се сгромоляса съветският съюз ,ми един нямаше па ссср се разпадна . Хубаво е първо да мислиш после да пишеш ,е то не че на *** някога им се удавало
246
8
 
6
 
! Отговори
До 529 преди 8 години
Па не знам ама по-*** виц не бях чувал. Сигур ти сам си си го измислил или па някой *** комунист може, те също ги приказват едни да им се чудиш на гъбения мозък
245
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Краварите само на думи са силни те за това руснаците без един изтрел си вьрнаха Крим а запада подви опашка скимтейки хахаха
244
3
 
3
 
! Отговори
До 521 преди 8 години
И Други неща ще останат за сърбите освен голия х......й.За добива на злато се изпозват такива отровни вещества ,че най-безобидните са цианиди.Отровена природа и болести за сърбите и злато и мед за канадците.Да им е честито на всичките
243
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИНТЕРЕСНО Е...АКО Е ЗА САЩ ТО ТЕ ПРАВЯТ УЧЕНИЯ НО АКО РУСИЯ ПРАВИ УЧЕНИЯ ТО *** ВИНАГИ ПИШЕ " ПОКАЗВАТ МУСКУЛИ". ДОТУК СТИГНАХ И ПОВЕЧЕ НЕ МИ СЕ ЧЕТЕ ЩОТО Е ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ И НЯМА ДА ИМА ОБЕКТИВНОСТ