Защо пъпешът е толкова полезен?

Сочният плод пази сърцето и бъбреците ни
4 авг 2015 20:52, Румяна Тасева
6
Защо пъпешът е толкова полезен?
Ройтерс, архив

Независимо от сорта, пъпешът си остава сочен и вкусен десерт, който за разлика от други може да ни спести някой и друг сантиметър от талията. Малко по-калоричен е от динята – с незначителните 7 ккал на порция. Въпреки видимо по-гладката структура на месестата част, съдържа също толкова фибри. Именно заради тях и комбинацията от останали качества, пъпешът се приема от диетолозите като подходяща храна при желание за редуциране на теглото. Фибрите засищат, поддържат перисталтиката, а неповторимият вкус на пъпеша същевременно създава условие за удоволствие при консумацията му.

Препоръчват пъпеша за закуска. Освен с вкус, свежест – когато е сервиран студен, пъпешът зарежда организма с порция ценни витамини и микроелементи, като водното му съдържание е достатъчно „приятелски“ фактор за организма сутрин, когато той обичайно страда от лека дехидратация заради нощната почивка.

Пъпешът е богат на калий - има приблизително 3 пъти повече от динята за същото количество - а знаем, че този микроелемент е съществен за контрола на кръвното налягане, регулацията на сърдечната честота и дори за профилактиката на сърдечносъдовите инциденти. Продуктите богати на калий ни помагат да изведем от организма солта, с която много по-често прекаляваме и поемаме в излишества дори и без да посягаме към солницата.

Още за ползите от пъпеша ще прочетете на Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Ванката преди 8 години
А има ли плод или зеленчук, или храна изобщо, която да не е полезна? Всичко опира до дозата, до мярката...
3
1
 
4
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
пъпешът е захарна бомба...абсолютно забранен за хора с висока кръвна захар или генетично предразположени към диабет...
2
1
 
19
 
! Отговори
L преди 8 години
Много е полезен, защото помага на журналистите да се изхранват с платени статии.
1
0
 
17
 
! Отговори
SD преди 8 години
Вярно , това българският банан .Ама нитрати , го съсипват тотално.