Vivacom печели по-малко

Приходите на оператора растат, но печалбата спада
Обновена: 4 авг 2015 17:00 | 4 авг 2015 17:00, Бойчо Попов
7
Vivacom печели по-малко
Снимка: Ройтерс

Въпреки че Vivacom остава телеком операторът в България с най-голям ръст на приходите за първото полугодие на 2015 година, печалбата на компанията отчита спад.

За първите шест месеца на годината концернът се похвали с приходи в размер на почти 405 млн. лв. (най-високи общи приходи спрямо конкурентите на пазара), което представлява ръст от 3,1% спрямо същия период за 2014 година, когато те бяха в размер на 392,6 млн. лв.

Същевременно обаче операторът отчита спад на печалбата за същия период. Оперативната печалба преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) възлиза на 168 млн. лева, което е спад от 3 на сто спрямо постигнатата година по-рано печалба от 173 млн. лева. Намаление от 6% има и по отношение на коригирания марж, който спада от 44 до 42%.  

В същото време операторът продължава да увеличава пазарния си дял по отношение на приходите от мобилни услуги и достига 27% в края на първото полугодие на 2015 г. Въпреки нарастването на средните минути на клиент от 8% и средното потребление на данни – с 60%, в резултат на намалените цени на минута и MB се запазва средният размер на приходите от потребител (ARPU), които са важен параметър за индустрията – на ниво от 11,40 лева.

Увеличава се делът на приходите от мобилни данни в ARPU – 26% спрямо 21% за същия период на предходната година. Общият трафик на данни в мобилната мрежа е нараснал със 78% спрямо същия период през 2014 г.

Българският телеком продължава да привлича нови клиенти за фиксираните си услуги, като в края на първото полугодие на 2015 г. компанията има общо 370 000 абонати на фиксиран интернет, което е ръст с 11% спрямо същия период на миналата година.

Нараства и делът на потребителите с високоскоростен интернет, осигурен от оптичната мрежа – 40% от общия брой абонати на услугата за отчетния период. Към 30 юни 2015 г. 964 000 домакинства имат възможност за достъп до оптичната инфраструктура на компанията.

На пазара обаче се очакват промени, поне що се отнася до предлагането на комплексни услуги, след като през миналата седмица Мтел придоби 100% от кабелния оператор blizoo България oт досегашния му собственик – шведският фонд EQT. По данни на Telekom Austria Group blizoo България има дял от 8% на пазара на фиксиран интернет и 11% на пазара на ТВ услуги.  

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Gost преди 8 години
Какво е това прекъсване два дена в ловеч прекъсва
10
0
 
0
 
! Отговори
dance machine преди 8 години
след като саздаваме вифи тв там кам други тв компаниии и затова даваме пари много мие интересно тоя оператор докога мисли с тв да забива като за световно или това е само в ловеч питам понеже ми омръзна само да звъня и то да няма кои да ти каже
9
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
интересно мие колко време мислете да стоя с бавен или никакав нет ето сега го пускам бавен е кадее останалата скорост ако това са 12 а не 20 както сам пуанал договор това нее нее реално за какво сам пуснал този договор не мие ясно докога докато ме вбеси по здраво е това нама ка да стане но явно може да станете на калпавия оператор сажалямвама скоро време ако не се оправете мисля да ви сменя оператори под път и над път пък вие сте на загуба не знам каква е манията да се гонят реални клиенти но я
8
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
а пак те там да си правят каквото си знаят дреме ми на *** за пореден пат сам се убедил простотия ходи по хората и затова оттука натака понеже мисля да мина по институции ама както си муе реда и да ми се издалжи като хората не смятам да оставя тая работа така краи с обесненията и писанията просто с
7
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
и мисли да спада приходите си по малко като гледам на какво си мисля се далжи това аз си нямам свестен нет денем така е но какво си мисля става една от един опратор и един от друг в един малалк град познаите какво ли става то не е само при мен ми при много но се гледам наистина да дам лоялен а аз сам лоялен иси гледам бавния нет и мисля да псувам и дане ми се обраща внимание пак такива да дебелеят но така става нелоялност кам клиетн има го може и да знае даже което си мисля прави нека радват ме
6
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
виваком не ви лие срам споредното еддвам цакане на интернет едва ли но явно може би наистина дотам сте я докарали бяхте наи добрите сега нямам просто думи онемявам с всеки ден какво става с вас
5
0
 
0
 
! Отговори
моцарт преди 8 години
е затова потребителя т.е клиента парадира за една скорост а тя се оказва друга и какво става сем и кзп нехаят апак ние кихаме ли кихаме
4
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
как да тегли бре тегли половин час що ли изванземни има да висят в офисите им да попитам
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз 5 год.не съм във бг търсят някакви 50лв.от преди 3год.Пак измами за невърнати карти.ПАЗЕТЕ СЕ!!!!!
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом приходите растат а печалбата пада,означава че правешкия аграр ги е уредил със счетоводител. И при него е така, милиарди оборот, а все на нула, ушанките му с ***.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Питам Vivacom, кой ще ви плати кредита от близо милиард евра? Пак ли ще бъде за сметка на работниците си на които заплащате смешни пари?