Lasurit eshop

Audi дебютира във Франкфурт технологията Matrix OLED - видео

Юли 31, 2015
Audi дебютира във Франкфурт технологията Matrix OLED - видео

Audi дебютира във Франкфурт технологията Matrix OLED - видео

Реклама Honda ZR-V
Audi обяви, че на автосалона във Франкфурт ще представи концепт снабден с нова светотехника с технология Matrix OLED. Тя се базира на органични светодиоди и осигурява необикновенна светлина.

Светодиодите тип OLED се състоят от няколко слоя различни органични полупроводника с дебелина от хилядни на милиметъра всеки, електроди, корпус и стъкло. При подаване на контактите напрежение от три-четири волта този сандвич почва да свети, а цветът на светлината се определя от подбора на състава на пластовете.

В концепта prologue от 2014-а подобни светлини бяха използвани за интериора, а сега идва ред и на външните светлини. Като плюсове на OLED се изтъкват малката дебелина опростяваща компановката, заради отсъствието на отражатели и по-малко закрепване. Органичните диоди, за разлика от стандартните, излъчват светлина с по-голяма повърхност, което осигурява много равномерно осветление. Те робатят практически без охлаждане и позволяват плавно регулиране на яркостта в широк диапазон.

При опитните образци на OLED външният слой на елемента е стъклен, но в перспектива не е проблем използването на полимерно покритие, което ще позволи светещите повърхност да придобиват доста по-сложни форми.

Audi е сред пионерите във внедряването на напредничави осветителни системи в серийните си модели - от ксенона до напълно диодните фарове и матричната система Audi Matrix LED. Не случайно през март тази година компанията откри собствен изследователски център по светотехника.




В момента в Audi се водят работи по адаптация на технологията OLED за външни светлини. Приставката Matrix пък намеква за разделно управление на множество малки елементи, което отваря широки възможности за формиране на светлинния лъч или динамична промяна на рисунъка на светлините. Назад

Галерия



Реклама Dacia Duster
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Техника /Technics Камиони / Trucks Електромобили Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Trucks: Зареждане с 1000 киловата!

Апр 23, 2024
Авто Новини Мотоциклети Техника /Technics

3-колесен верижен мотоциклет не се плаши и от най-жестокия терен!

Апр 19, 2024
Авто Новини Тестове Техника /Technics Безопасност | Safety

Проучване - ниско е доверието в автономното шофиране!

Апр 19, 2024