Световно постижение: Solar Impulse изкара 76 часа във въздуха

120-часов рекорд, след края на полета през уикенда
3 юли 2015 19:15,
6
Световно постижение: Solar Impulse изкара 76 часа във въздуха
Снимка: bgonair.bg

Световен рекорд за Solar Impulse 2! На път за Хавай, задвижваният изцяло от слънчева енергия самолет премина бариерата от 76 часа нон-стоп във въздуха. След кацането си, което се очаква през уикенда, новият рекорд ще достигне около 120 часа непрекъснат полет.

Още по темата

Предишният рекорд за най-дълъг самостоятелен полет се държеше от американския приключенец Стийв Фосет. През 2006 г. той беше във въздуха 76 часа на борда на машината Virgin Atlantic Global Flyer. Тя обаче беше задвижвана със самолетно гориво и се движеше с близо 600 км/ч – 6 пъти по-бързо от Solar Impulse 2.

Пилот на самолета в историческия полет от Япония до Китай е Андре Бошберг. Неговият партньор в мисията – Бертран Пикат, заяви в специално изявление, че захранваният от слънцето самолет може да лети повече от пътнически самолет, което е ясен знак, че чистите технологии могат да постигнат невъзможни неща.

Създателите на Solar Impulse 2 винаги са казвали, че проектът им няма за цел да конкурира гражданската авиация. Приложенията са много широки и фактът, че самолетът може да прекарва във въздуха дни, вероятно седмици, може да означава, че на същия принцип дронове могат доставят интернет връзка на отдалечени райони от въздуха.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
До Иван преди 8 години
Не всички могат да гледат видетото има и хора с телефони на 2g които могат само да четат. Добре си правят.
4
3
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 8 години
Да-а! Лозунг, над който читавите хора трябва да се позамислят. Читава ли е нация, която дрънчи оръжие по цял свят? Не само дрънчи, ами го използва по най-вредния начин. Читава ли е нация, в която 40% допускат да се нападне с ядрено оръжие друга нация, при това военно съизмерима с нея? В която масовата култура постоянно твори образци на насилие, на терор, чудовища, апокалипсис? В която са узаконени еднополовите бракове? Която прахосва ресурсите на Земята. Да й е честит днешния 4 юли!
3
1
 
2
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Интересно ми е защо изобщо има текст към статията, който е 1:1 с този във видеото? Пускайте само видео, драги редактори! :)
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Велико постижение, БРАВО !
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на читавите нации, които се опитват да постигнат напредък на цивилизацията!