Гърция не плати на МВФ и е в необявен фалит

Еврозоната ще решава в сряда дали да предложи нова спасителна програма на страната

В Атина се състоя огромен митинг за оставане в еврозоната
В Атина се състоя огромен митинг за оставане в еврозоната
В Атина се състоя огромен митинг за оставане в еврозоната    ©  Marko Djurica
В Атина се състоя огромен митинг за оставане в еврозоната    ©  Marko Djurica
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Очаквано държавата не успя да събере близо 1,6 млрд евро, които трябваше да върне на фонда до 30 юни. Гърция е първата развита държава, която не успява да се издължи на МВФ. Също така е първата членка на еврозоната, която не успява да обслужи задълженията си. Също днес, изтече спасителната програма за Гърция.

Еврогрупата отхвърли искането на Атина да получи удължаване на програмата. Министрите ще обсъдят в сряда сутрин ново предложение от страна на Гърция за 29,1 млрд. евро, но вероятно ще поставят тежки условия на правителството на Алексис Ципрас. Гръцкото правителство пък намекна, че може да се откаже от идеята за референдум, ако получи нов спасителен план.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivailoa avatar :-|
    Ivailo Asparouhov
    • - 6
    • + 42

    Хем ги сърби, хем ги боли. Няма угодия за тия гърци. А защо и леля Меркел не направи референдум за да пита германците искат ли още да хрантутат гърците? Интересен ще е отговора.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    seniorbb avatar :-|
    джендър NATO generals
    • - 4
    • + 8

    "Ние сме много по-бедни от гърците, но направихме реформи. Когато имате проблем, трябва да се заемете с него, а не да го прехвърляте в Брюксел или на някого другиго", казва Р П пред NYT, иронизирайки оплакванията на

    Нередност?
  • 3
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 5
    • + 12

    Адиос малаки, да се задействат механизми за събиране на дължимото от кредиторите. Безплатен обяд няма, само сиренцето в капана за мишки и то за втората :)

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 21
    • + 39

    Смутен съм от първичната и неосъзната злоба, която се излива на тема Гърция.
    Първична и неосъзната, защото не допускам, че в България има такова море от експерти по микро и макроикономика, по финанси, по международни отношения, толкова социални психолози, политолози и познавачи на Гърция. По-скоро това е проява на калцирани национални комплекси, липса на национално самочувствие, на превърналите се в национална характеристика злоба, завист и нетърпимост към различния.
    Народът в съседната ни страна е изправен пред срив, така, както бяхме изправени пред срив и ние през 1996 г. Забравихте ли празните магазини, хиперинфлацията, цените в долари или германски марки? Забравихте ли Лукановата зима, когато България обяви фалит? Не, не сте забравили, но явно това не предизвиква осмислени реакции, а е останало на подсъзнателно ниво и се „задейства” под форма на агресия към другия: ха сега да видиш какво ми беше на мен!

    Първосигналното и елементарно мислене и обясняването на сложни процеси с елементарни конструкции говори за много ниско ниво на осмисляне на възприятията. За невъзможност да се възприема и осмисля получената информация през филтъра на системата на ценностите, която всеки човек би трябвало да е възпитал в себе си. Ако може...

    Кризата в Гърция не е предизвикана от това, че кира Катерина получава по-висока пенсия от майка ми. Не е предизвикана и от това, че моят приятел и колега Янис има повече пари в сметката от мен. Напротив – това е повод отново да си зададем въпроса защо у нас е така?
    Защо работим неспирно, а реално тъпчем на място, вместо да прогресираме? Защо в България няма една обществена система, която да функционира удовлетворително? Защо предпочитаме да изпратим децата си в чужбина, вместо да се развиват тук? Защото нямаме доверие в държавата си! Защото не вярваме и в себе си, че можем да направим България по мярка.
    Здравеопазване, правосъдие, социално осигуряване, сигурност, образование – всичко е в разпад.

    Затъването на Гърция в кредити е вина не на Катерина или Янис, а на политическите фамилии Папандреу и Караманлис и техните палаши, които бяха окупирали политическото пространство в страната за почти 40 години и си купуваха политически рахат, редувайки се във властта, с щедро отпускани кредити откъде ли не.

    Да, гърците са си ги избирали, но и ние българите ни си ли избирахме Луканов с фалита, Беров с Мултигруп и тумора ДПС, Виденов с хиперинфлацията, Костов с криминалната приватизация и политеческата корупция, тройната коалиция с парцелирането на държавата и Борисов с феодализацията?
    Какво остана в паметта на нацията ни от системата за пробата и грешката? Боя се, че нищо... Продължаваме упорито да бъркаме в контакта...

    Кметът на Солун Бутирис кара стар мерцедес, румънската евродепутатка пристигна в Русе с нова дачия, а на кмета на никому неизвестното българско Неделино с обществени пари му е купен джип инфинити за 130 000 лв...

    Преди да сочим сламката в окото на съседа, нека се вгледаме в гредата в своето. Моля.

    Нередност?
  • 5
    jib39432858 avatar :-|
    jib39432858
    • - 1
  • 6
    pehlivanov avatar :-|
    ssg
    • - 5
    • + 7

    [quote#4:"D-r D"]Смутен съм от първичната и неосъзната злоба, която се излива на тема Гърция.
    Първична и неосъзната, защото не допускам, че в България има такова море от експерти по микро и макроикономика, по финанси, по международни отношения, толкова социални психолози, политолози и познавачи на Гърция. По-скоро това е проява на калцирани национални комплекси, липса на национално самочувствие, на превърналите се в национална характеристика злоба, завист и нетърпимост към различния. [/quote]
    +1
    Не може да се каже по-добре.

    Нередност?
  • 7
    schumener_beer avatar :-|
    шуменско пиво
    • - 4
    • + 7

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Уважаеми докторе, подкрепям по принцип разсъжденията Ви и бих се съгласил с тях при други обстоятелства. НО...
    Както винаги има едно НО, което разбърква картинката. И то е в простичкия факт, който мнозина упорито не искат да видят или игнорират: политическият егоизъм на един манипулатор докопал се до властта с измама, който е готов да вкара в блатото цялата държава за да се задържи на власт и да продължи левичарските си експерименти на гърба на цялата нация!
    Знам, че сега ще скочат куп "защитници" на "правото на един народ да решава съдбите си", на "свободния и достоен народ на Гърция" и пр. празни приказки.
    Истината е, че популистичните манипулации на такива метастази на демокрацията като Сириза и подобните й са хванали здрава почва точно в държави където масата от хората са много по-склонни да чакат наготово вместо да се хванат по-здраво за работа.
    Казвате, че кликите на Папандреу и Караманлис са виновни за днешния хал на гърците. Да, така е, но пак Вие правилно питате: а кой избираше и продължава да избира подобните им полически събратя у нас? Явно затова и у нас има толкова много мераклии за български сиризчовски тарикатлъци.
    Да, прав сте за хала на гърците. Но те трябва да разберат, че няма безкрайни празници, нито някой трябва да плаща сметката вместо тях.
    И понеже нямам много време, само ще Ви припомня, че Ирландия, Португалия, Кипър и Испания минаха през трудни и болезнени промени, които бръкнаха доста чувствително в джоба и стандарта на живот на хората. Но се измъкнаха от блатото в което ги бяха набутали подобни на гръцките управници.
    За разлика оттях гърците продължават да реват и да се оплакват, но не правят нищо за собственото си измъкване. Предпочитат да продължат да вярват на мошениците Ципракис и Муфтакис и да чакат как нагло ухилените им водачи ще прецакат за пореден път "тъпите" европейци и ще им докарат нова порция парички за да могат те да продължат охолния си живот на версия. Докато всички в Гърция не разберат и приемат, че вересията все някога трябва да се плати, няма да има измъкване!
    А Ципракис трябва да го съдят за национално предателство!
    Набута Гърция в най-дълбокото блато и сега гледа да се измъкне по терлици с измисления си "референдум"
    Би трябвало самите гърци да го попитат: А ти прави ли референдум когато тръгна да се правиш на най-големия шмекер пред ония на които дължим милиарди?

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#7] от "шуменско пиво":

    Благодаря за отговора, изчетох го внимателно.
    Както може да допуснете има нещо, което не споделям. Не подлагам, на съмнение например, решенията на мнозинството на който и да било народ (гърци, руснаци, турци), което е в пълното си право да определя на кого да повери властта в държавата си. Всеки народ си заслужава управлението, нали така?

    Аз мога да критикувам - и го правя - българското правителство и българските политици, но никога чуждите.

    Да, пристрастен съм по отношение на Гърция. Познавам отдавна страната, познавам и много гърци - богати и бедни, учени и прости, земеделци и професори по медицина, рибари и корабни магнати.
    Искам да ви уверя, че те са също толкова човеци, колкото и аз и вие и градският фолклор, че гърциТЕ лежали под сенките и викали ямас! е писан от българи за подпорка на националните комплекси.

    Вие познавате ли гърци? Имате ли лични впечатления от общуване с тях? Пътували ли сте из страната им?
    Моля, отговорете ми с "да", защото иначе всичко написано от вас по-горе олеква. Защото с впечатления и заключения от четене на вестници няма как да влизам в дебат.

    Хубава бира сте си избрали :І)

    Нередност?
  • 9
    schumener_beer avatar :-|
    шуменско пиво
    • + 6

    До коментар [#8] от "D-r D":
    Благодаря за достойния и спокоен отговор! В такива форумни спорове често се прекрачва добрият тон.
    Не, не познавам страната въпреки че родът на жена ми по бащина линия е от района на Серес и все още там имат куп братовчеди повечето от които не познаваме. От години се каним да идем дотам и все нещо се случва. Познавах гърци когато си бяхме в България, но от доста години сме и ние по чужбина.
    Онова което познавам обаче е Португалия. Страната която в най-голяма степен се доближава до състоянието в което е сега Гърция. Известно е, че кризата в Ирландия имаше друг характер, но португалският проблем беше породен от подобни причини: раздута и недостатъчно ефективна администрация в "обществения" (всъщност държавен) сектор, множество различни привилегии на същата прослойка, които ги нямаше за работещите в частния сектор, значително по-високи заплати и пенсии за тях, отделно и то напълно безплатно медицинско обслужване, значително по-ранно пенсиониране и пр. и пр...
    Управлявалите в продължение на почти 20 години (с малки слизания от сцената) социалисти бяха успели да направят живота в Португалия почти райски в сравнение с онова което бях оставил в България. Не спирахме да се у

    Нередност?
  • 10
    schumener_beer avatar :-|
    шуменско пиво
    • + 7

    (Извинявам се, без да искам качих поста преждевременно).
    ...
    Не спирахме да се учудваме на благинките които предлагаше живота в тая държава. Малко отклонение: това е единствената държава в Европа (не само в Съюза!) която е почти идентична с България и от години призовавам у нас да се вглеждаме по-внимателно в нея, защото вървим по път който те са минали и то не толкова отдавна, но то е друга тема.
    Всичко рухна изведнъж когато се оказа, че голяма част от това благополучие се дължи на огромното задлъжняване на страната. Цоциалистите се опитаха да задържат положението, но явно нещата бяха излезли от релсите. Почнаха един след друг да вкарват в Парламента спасителни планове. Първи, втори, трети... докато накрая клекнаха и поскаха помощ от Тройката.
    Тука вече идва разликата от Гърция. Президента разпусна парламента и насрочи избори. Естествено и нормално хората предпочетоха ясната и твърда линия на десницата пред паниката и явната неспособност на социалистите да се справят с надвисналата опасност от фалит на държавата. И слава богу!
    Социалдемократите които тук са десните, в коалиция с Народната партия се хванаха да чистят Авгиевите обори на левашките опити да се прескачат законите на икономиката.
    Свиването на коланите нито беше лесно, нито безболезнено. Спрени бяха няколко грандомански проекта за които очевидно нямаше средства, свиха разходите във всички обществни сектори, безработицата скочи още повече, орязаха се доста привилегии, поокълцаха се най-големите пенсии и заплати, вдигнаха ДДС-то за много неща, вкараха една добавка към данъка върху доходите и т.н. и т.н
    Е, гадно нали?
    Да, ама Португалия приключи успешно спасителната програма с Тройката, стъпи си на краката, финансира се свободно на пазарите, икономиката отбелязва засилен растеж, особено експорта, предстои предсрочно връщане на парите от МВФ, от есента не само отпада свръх-данъка, но и започва постепенно връщане на удържаните свръх суми, както и поетапно връщане към нивата на заплати и пенсии.
    Има ли разлика?
    Когато Гърция направи онова което направихме ние в Португалия може да продължим разговора за достоинството на народа и за правото му да управлява съдбата си!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал