🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Големите производители бламираха малките за по-ниски цени на тока

Правителството е на кръстопът дали да приложи мярката по-широко

В работната група КРИБ, БФИЕК, БАМИ и представители на химическата индустрия са гласували облекчението да важи само за 30-тина големи производителя.
В работната група КРИБ, БФИЕК, БАМИ и представители на химическата индустрия са гласували облекчението да важи само за 30-тина големи производителя.
В работната група КРИБ, БФИЕК, БАМИ и представители на химическата индустрия са гласували облекчението да важи само за 30-тина големи производителя.    ©  Надежда Чипева
В работната група КРИБ, БФИЕК, БАМИ и представители на химическата индустрия са гласували облекчението да важи само за 30-тина големи производителя.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Намаляването на разходите за зелена енергия за по-голям кръг предприятия може и да не се случи въпреки заявката, дадена от правителството в отговор на обявените от индустрията протести. Причината обаче е, че самите работодателски и браншови организации не са подкрепили това предложение. Така удължаването на срока от енергийния регулатор за взимане на ценовото решение с един месец, до 31 юли, може да се окаже излишно, тъй като една от основните причини за него беше да се намерят допълнителни резерви, за да може повече производствени предприятия да получат отстъпка в цената.  Без предложения

 В понеделник изтече крайният срок за даване на становища по наредбата за намаляване на разходите за зелена енергия на  индустриалните потребители, която беше подготвена от министерствата на енергетиката, икономиката и финансите. Първоначално тя предвиждаше от въпросните облекчения да се възползват само консуматорите с потребление над 30 гигаватчаса годишно, което на практика обхваща около 30 от най-големите индустриални потребители в страната. Впоследствие обаче работодателски организации заплашиха с протести, което накара правителството да предложи пакет от мерки, сред които и увеличаването на обхвата на наредбата. Едно от тях беше облекчението да се разшири до 2 гигаватчаса годишно, което щеше да свали цените за почти всички производствени предприятия.

Никоя от работодателските организации обаче не е подала становище в тази насока, потвърдиха няколко независими източника за "Капитал Daily". В последния момент такова е внесено само от Министерството на икономиката, и то за да може впоследствие правителството да оправдае евентуален ход, с който все пак да увеличат кръга на потребителите, които да получат отстъпка. Според представители от управляващите обаче тази стъпка трябва да бъде предприета въпреки нежеланието на работодателските и браншовите организации, защото тя ще струва не повече от 50 млн. лв., а в крайна сметка  от нея ще може да се възползват почти всички производствени предприятия в страната. 

От министерство на енергетиката не  пожелаха да коментират.

Против промяна в наредбата

В понеделник е била проведена и работна група, на която са участвали 14 представители на министерствата на енергетиката и икономиката, КРИБ, БФИЕК, БАМИ и представители на химическата индустрия, а енергийният регулатор е отказал да участва в нея. На проведеното гласуване 11 от тях са гласували наредбата да остане в първоначалния й вид, който предвижда отстъпка само за големите консуматори, като против това решение са били само представителите на двете министерства. Представител на една от организациите, който не пожела да бъде цитиран, коментира, че е гласувано така, за да се види дали механизмът на наредбата работи, за което първоначално трябва да се тръгне от ограничен кръг бенефициенти. Изпълнителният директор на КРИБ Евгени Иванов отказа коментар, като заяви, че все още се водят преговори. 
 Защо се протестира

Така в крайна сметка се оказа, че организациите, които изглеждаха обединени в позициите си, се разминават в тях, а опитът на правителството и енергийния регулатор да предприемат някакви конкретни действия за стабилизиране на енергийната система остава незабелязан. 

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gue12391373 avatar :-|
    Nikola Djipov
    • - 1
    • + 15

    Опа! Стана ясно, че всъщност "Киро и сие" просто са рекетирали правителството за някои свои бизнес сделки и интереси, а цената на тока е била само "опаковката" за пред публиката. Много писъци, много говорене, несъстоял се протест, всичко си има логика. А уж Киро и сие биил защитници на бизнеса, какво се оказа - само на собствения си. Измислени сламени човеци - докога ще позволяваме да ни играят на главите?!

    Нередност?
  • 2
    123bg avatar :-|
    123bg
    • - 7
    • + 1

    Капитал пак се дъни със статиите си

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    domain avatar :-|
    domain
    • - 1
    • + 2

    В този материал се преиначава целта на протеста.

    Основният въпрос не е кой ще получи отстъпка от цената, а как цената "задължения към обществото" да бъде намалена до справедливо ниво, което ще се отрази на всички клиенти в България.

    А становището на работодателите по-долу казва ясно защо някои медии имат тендециозно отношение. Това обясниява и защо Капитал, който по принцип защитава бизнеса и се храни от него, в случая провежда дезинформационна кампания от няколко седмици. Много жалко...

    "Още един път подчертаваме, че протестът на 26 юни 2015 г. беше първо „ЗА“ реформи в енергетиката и след това „ПРОТИВ“ узаконения грабеж, разхищенията, злоупотребите, кражбите и лошото управление в отрасъл „Енергетика“. Той по никакъв начин не може да се интерпретира като насочен срещу правителството или управляващото парламентарно мнозинство.
    В този смисъл, изразяваме своето недоумение от доста прозрачните манипулации и спекулативни интерпретации на данните от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), относно намаляването на товара на електроенергийната мрежа в Р България по време на протеста. Самите данни на ЕСО показват по недвусмислен начин, че товарът в мрежата е паднал със 160 МВт, което илюстрира красноречиво мащаба на протеста. Изявленията на представители на ЕСО, както и на някои медии, че „електроенергийната мрежа не е усетила протеста“, са несъстоятелни опити да се заблуди общественото мнение. Нещо повече – те са ненужни и вредни, предвид характера и целите на протеста.
    Уважаваме свободата на словото и правото на независима редакционна политика на медиите. Именно поради това, не можем да отминем с лека ръка факта, че някои средства за масова информация, които с усърдие убеждаваха публиката, че протестът е „незабележим“, имат специфични интереси в отрасъла под формата на рекламни договори с производители на електроенергия от ВЕИ, както и с други производители и търговци в сектора, пряко засегнати от протеста на 26 юни 2015 г."

    http://www.bia-bg.com/uploads/files/positions/Dekl_NPRO_01072015.pdf

    Нередност?
  • 4
    domain avatar :-|
    domain
    • + 4

    Какво се опитва да свърши АДФИ в момента и защо на някои това не е удобно:

    Реалните инвестиционни разходи на една примерна фотоволтаична централа с мощност 5 МВт и присъединена през 2012 г. са около 3400 лв/кВт. Тя получава гарантирана цена от 485,60 лв/Мвтч. Тази цена е изчислена от КЕВР през 2011 г. с цел постигане на 9% възвръщаемост и при ДОПУСКАНЕ, че инвестиционните разходи ще са 4890 лв/кВт (т.е. много по-високи от реалните).

    Така вместо да получи регламентираната възвръщаемост от 9%, един такъв инвеститор би получил около и над 30%. Това означава, че той получава 1 млн лв годишно повече, отколкото са му необходими да си възвърне инвестицията и да спечели 9%. Затова беше и цялото бързане да се присъеднят по документи толкова много централи преди 30.06.2012 г.

    Горния пример е за една централа. У нас има над 1000 Мвт фотоволтаици. Всеки може да си направи сметката колко е целия размер на "надплащания".

    И за това не е виновен инвеститора - той се е възползвал от цените определени от КВЕР. Виновна е тогавашната КЕВР (наредбата за ценообразуване позволява на КЕВР да променя цените при наличние на разминавията като посочетото горе) както и тогавашните служители на ДНКС.

    Не може домакинствата, държавната администрация и бизнеса да продължават да изливат пари в кацата без дъно, а КЕВР да минава с оправданието, че системата трябва да се "балансира" и че "надплащанията" трябвало да се разделят поравно. Затова е протеста.

    Затова АДФИ следва да опише всички подобни случаи като горния. КЕВР да актуализира цените (това е най-трудното), а инвеститорите да получат разумна възвръщаемост.

    Нередност?
  • 5
    eyf30306659 avatar :-@
    eyf30306659
    • + 1

    Оня мазен брадат мръсник Семерджиев,който позабравихме, много ги забърка с тези ВЕИ-та

    Нередност?
Нов коментар