Газираните напитки убиват 184 хиляди годишно

Консумацията им води до диабет, рак, сърдечносъдови заболявания
30 юни 2015 21:45, Петя Славова
22
Газираните напитки убиват 184 хиляди годишно
Снимка: архив, Reuters

Газираните и подсладените напитки са причина за около 184 000 смъртни случая годишно по света, предаде Франс прес, позовавайки се на анализ, публикуван в сп. "Circulation".

В първото по рода си подобно проучване на глобално ниво, авторите му от университета Тъфтс в САЩ са анализирали случаите на смърт и инвалидност от диабет, болести на сърцето и рак, свързани с консумацията на напитки с добавена захар - газирани, спортни, енергийни, плодови сокове, подсладени студени чайове. От изследването са изключени изцяло натуралните сокове.

Специалистите са установили, че сред смъртните случаи, свързани с консумацията на напитки с добавена захар, 133 000 са от диабет, 45 000 - от сърдечносъдови заболявания, и 6450 - от рак.

"В много страни по света се отчита съществен брой смъртни случаи, свързани с единичен хранителен фактор - напитките с добавена захар. Ограничаването им или пълното им изключване от хранителния режим трябва да стане глобален приоритет", казва ръководителят на изследването д-р Дариуш Моцафарян. Анализът е базиран върху 62 проучвания, направени между 1980 и 2010 г. в 51 страни, и обхванал близо 612 000 души.

Авторите на анализа отчитат съществени разлики между различните нации, пише БТА. В Япония например, консумацията на напитки с добавена захар е свързана с по-малко от 1 процент от смъртните случаи при хора над 65-годишна възраст. За сравнение - в Мексико тя е причина за внушителните 30 процента от смъртните случаи при индивиди под 45-годишна възраст. Анализаторите са установили още, че 76 процента от общите смъртни случаи, свързани с консумацията на подсладени напитки, са в страни с ниски или средни доходи.

Анализът разкрива също, че консумацията на напитки с добавена захар вреди повече на по-младите хора, отколкото на по-възрастните, тъй като с напредването на възрастта води до натрупване на неблагоприятни за здравето ефекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
desi преди 8 години
, пак сте превеждали мотамо чужди статии без връзка с българската действителност. у нас се пият аспартамови *** на поразия. доста по-малко хора си позволяват на ко.а к.ола ***. за запад всичко е със захар - да, но не у нас. и стига сте плюли по хубавите фрешове. само пълните на бабите главите с простотии и на блонинките неуки.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живота е вреден! От живот се умира.
14
0
 
5
 
! Отговори
Хъммм до 18 преди 8 години
Брат, явно си пропуснал статията публикувана , в днес.бг , преди седмица : "Прясно изтисканите плодови сокове са вредни" .... та спокойно няма спасение.
13
0
 
3
 
! Отговори
гри преди 8 години
Който иска да се трови - да се трови, никой да го спре. Но лично аз предпочитам обикновена чешмяна вода пред тези напитки, пълни с какви ли не химии и ***. Пък освен това водата е поне 20 пъти по-евтина.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки сам да се грижи за здравето си.Аз вече от години не пия нито кола, нито фанта, нито каквото и да било газирано, бира включително. Дори натуралните се опитвам да ги избягвам - предпочитам да си изтискам моркови, портокали и ябълки на сок, защото тогава наистина съм сигурен, че сокът е истински. При това е и по-евтино и не изисква кои знае какви усилия.Всеки сам е отговорен за здравето си и сам преценява какво да яде и да пие.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората си пият количка и фанта... на никой не пречат. Димящите тумори са проблема. Тровят всичко около себе си. Като бездомни кучета са. И все някой им виновен и ги ограничава да пречи на останалите.
10
2
 
4
 
! Отговори
Georgi преди 8 години
Mi piite bira be, kvo se tupcheta s gazirani? Barem kato piesh bira ti e kef.
9
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От подхлъзване в банята сигурно умират 3 пъти повече. Край, въвеждам данък баня!
8
0
 
24
 
! Отговори
komentar преди 8 години
Така говореха за свинското вредно , кръвно, сега е най евтино и най-вкусно и обратно рибата полезна за всичко и цената и стана като на златната рибка - млечните произведения също !! Затова пия бира и пържоли пък тези 2-3 години по-малко живот ги оставям на вегетата да хранят фармацията
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
184 373 ако трябва да бъдем точни.Интересно колко умират от простотиите на драскачите.Може би са в пъти повече.
6
0
 
12
 
! Отговори
хах......... преди 8 години
"Анализът разкрива също, че консумацията на напитки с добавена захар вреди повече на по-младите хора, отколкото на по-възрастните, тъй като с напредването на възрастта води до натрупване на неблагоприятни за здравето ефекти."ще го цитирам и аз, невероятно изречение е
5
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТИ ДЕТО ПИШЕШ ТЕЗИ ГЛУПОСТИ,ЩЕ ТИ КАЖА НЕ ГАЗИРАНОТО А МРЪСНИЯ АСПАРТАМ ДЕТО ГО БУХАТЕ В БЕЗАЛКОХОЛНОТО,НЕ ЗАХАРА А АСПАРАМА ,ЗАХАРА Е ПОЛЕЗНА И БЕЗВРЕДНА МРЪСНИЯ ХИМИКАЛ АСПАРТАМ ВИЕ УБИВАТЕ ,ПРЕСТЪПНИЦИ!
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бирата е полезна, а газираните напитки са вредни. Абе къде е Кока Кола, що не плаща за пиар? Ще ви го турят данъка в бутилката бе!
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заради новия данък вредни храни. Кой плаща?
2
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пия ракия по 4 начина 1. с вода 2. без вода. 3. като вода. 4. вместо вода. За десерт една глава печен чесън с мед
1
3
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Ей за това не пия...шампанско,даже и на Нова година.Предпочитам бистра вода и няколко чаши червено нашенско вино.