Fitch намали рейтинга на водещите гръцки банки до "ограничен фалит"

Fitch намали рейтинга на водещите гръцки банки до "ограничен фалит"

© Reuters

Рейтинговата агенция "Фич" (Fitch) понижи оценката си за краткосрочния и дългосрочния рейтинг на четири гръцки банки до степен "ограничен фалит".


Това са National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank, Eurobank Ergasias и Alpha Bank. Понижението е от от ССС и С на RD (restricted default), а оценката за жизнеността им (VR) - от ССС на F.


Обяснението са събитията от събота насам - отказът на правителството в Атина да продължи преговорите, банковата ваканция, контролът над капитали и особено рязкото намаляване на достъпа до депозити, засягащо фундаментална част от задълженията на банките.




Допълнителни причини са изключително високият кредитен риск, както и слабите перспективи за възможност за възстановяване на вложени средства в случай на изпадане в несъстоятелност по плащане на държавни облигации от банките, за които се прави оценка, че са с много ниско качество на активите.


За четирите банки VR рейтингът е понижен, защото според "Фич" те биха изпаднали в несъстоятелност, ако не бе въведена банковата ваканция и контролът на капитали.


Не може и да се разчита държавата да ги подкрепи предвид ограничените ѝ средства.


Всичко, което трябва да знаете за: