Ципрас - неочакваният герой за евроскептиците

Зад битката му застанаха крайно леви и крайно десни партии от ЕС
30 юни 2015 21:30, Анисия Иванова
250
Ципрас - неочакваният герой за евроскептиците
Алексис Ципрас. Снимка: БТА

Европейски анти-естаблишмънт партии от всички политически цветове се сплотяват зад гръцкия премиер Алексис Ципрас в схватката му с кредиторите, която заплашва да изхвърли Гърция от еврозоната и да подкопае единната валута.

Партии, които нямат практически нищо общо, освен отхвърлянето на налаганата от ЕС политика на строги икономии, се надяват, че обществената симпатия към Гърция и към нейния радикален ляв лидер ще се трансформира в отлив от традиционните партии и стимул за подкрепата за тях.

Битката на Ципрас обедини толкова различни партии като лявата "Подемос" в Испания, антиимигрантската Северна лига и популисткото "Движение 5 звезди" в Италия, крайнодесния Национален фронт във Франция и британската антиевропейска Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП). Всички те аплодираха Ципрас за отхвърлянето на офертата на кредиторите "пари срещу реформи" и свикването на референдум по предложението - ход, който ужаси традиционните партии, участващи в правителствата на другите 18 страни от еврозоната.

"Подемос" (Ние можем), която се бори за надмощие с Народната партия и Социалистите в Испания и триумфира на кметските избори през май, заяви, че Ципрас е достоен пример за подражание заради референдума в отговор на "изнудването" от страна на кредиторите.

"Днес в Европа има две противостоящи сили - икономии и демокрация, правителство на народа или правителство на пазара и неизбрани институции. Ние сме с демокрацията, ние сме с гръцкия народ", заяви партията в декларация, публикувана вчера.

"Подемос", водена от харизматичния професор Пабло Иглесиас, поне е идеологически близка до (гръцката) СИРИЗА, за разлика от много партии, които сега се опитват да се възползват от нея. И двете движения са от лявото крило и твърдят, че подкрепят еврото, но искат промяна на икономическите политики, залегнали в основата на валутния блок.

Националният фронт на Марин льо Пен - една от главните опозиционни сили във Франция, е на другия край на политическия спектър, но също приветства изборната победа на Ципрас през януари с надеждата, че това ще спомогне за подкопаване на еврото. Реакцията му вчера на последния разрив между Гърция и нейните кредитори беше ентусиазирана.

"Надявам се, че скоро ще станем свидетели на първия исторически провал на Европейския съюз", каза заместник-председателят на НФ Флориан Филипо, като добави, че "евроекзит" на Гърция би показъл, че "прогресът на този дяволски проект не е неизбежен".

В Италия, където антиевропейските настроения стабилно нарастваха през седемте години на стагнация и рецесия, и двете главни опозиционни партии искат Рим да напусне единната валута.

Лидерът на Северната лига Матео Салвини, който миналата година измести бившия премиер Силвио Берлускони като доминантната фигура в италианската десница, каза, че трудностите на Гърция са "първо и преди всичко провал на Европа".

"С валута, която не работи, не може да се направи нищо", каза той и аплодира Ципрас за това, че "държи главата си високо вдигната" и не се огъва пред исканията на кредиторите на Гърция.

"Движението 5 звезди", което според социологическите проучвания е втората политическа сила в Италия след
Демократическата партия на премиера Матео Ренци, заяви, че Ципрас прокарва пътя за по-широк бунт срещу политиката на икономии на южния фланг на Европа. "Много скоро Южна Европа окончателно ще разкъса веригите на еврото и икономиите", писаха депутатите от "Движение 5 звезди" в блога на партийния си лидер Бепе Грило.

Според "Форца Италия" на Берлускони ЕС се опитва по недемократичен път да свали Ципрас от власт, точно както според партията са свалили Берлускони в Италия в разгара на дълговата криза в еврозоната през 2011 г.

Прекалено рано е да се каже дали тези твърде различни движения могат да спечелят подкрепа благодарение на гръцката криза. Много ще зависи от това дали Гърция действително ще напусне единната валута и как ще се справи сама, ако го направи.

Нещо повече, общественото мнение за Атина е разделено и силно варира в страните от еврозоната. Португалия, която приключи своята спасителна програма на стойност 78 млрд. евро миналата година, се придържа към твърда
линия спрямо Гърция и там няма значителни анти-естаблишмънт движения. Единствената анти-евро партия са комунистите, с по-малко от 10 процента от вота. В Ирландия - рекламно лице на политиката на икономии, която се върна към силен растеж след излизането от спасителната програма на стойност 64 млрд. евро през 2013 г., лявата опозиция яростно критикува твърдата линия на правителството спрямо Гърция, докато общественото мнение изглежда раздвоено.

Още по-враждебно настроени спрямо Гърция са балтийските страни, които имат далеч по-ниски средни заплати и пенсии и негодуват от това, което според тях е финансова безотговорност на Атина. В тези страни няма съществени анти-естаблишмънт движения и дори първоначално антиевропейски партии, като проруската "Съгласие" - най-голямата в латвийския парламент, не съчувства на Гърция.

"Гърците мамеха преди и след като влязоха в еврозоната, и мамят и сега", каза пред Ройтерс вчера лидерът на
парламентарната група на "Съгласие" Янис Урбановичс. "Въпросът не е дали Гърция ще напусне еврозоната, а дали ще остане и ще взриви еврозоната."

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
1
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
каквото и да се пише и коментира ципрас почти успя в битката си показа категорично че ЕС НАТО МВФ са организации със затихващи функции само пропагандата им показва че още съществуват
160
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Котката и мишката кой ще хапне сиренцето .Този коментар изнася ли Ви модеротри
159
0
 
6
 
! Отговори
Ачо преди 8 години
До АЛО и всички останали,постващи и коментиращи въпроса с Гърция.Без значение от средствата,методите и парите,които ще бъдат изхарчени южната ни съседка остава в ЕС и НАТО.В противен случай отива при др.Путин,което означава пряк достъп на Русия до Средиземно и Адриатическо море,а това е недопустимо за противниците на Русия от тактическа гледна точка.Затова преди много години България е била отрязана от Бяло и Адриатическо море със съдействието на всички велики сили,включително и Русия.ОК
158
0
 
2
 
! Отговори
до Алеша преди 8 години
Брей, до Иван...Ех как искам да съм свободен!
157
0
 
21
 
! Отговори
seira преди 8 години
ГРЪЦКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ИМА УНИКАЛНИЯ ШАНС ДА НАПРАВИ ПЪЛНО РАЗСЛЕДВАНЕ НА ТЕМА: "КЪДЕ ОТИДОХА ПОЛУЧЕНИТЕ КРЕДИТИ?" И ДА ОСВОБОДИ НАРОДА НА СТРАНАТА ОТ ПЛАЩАНЕТО НА ЧУЖДИ ДЪЛГОВЕ!!!СХЕМАТА: "НИЕ, ЧЕ ГИ ВЗЕМЕМЕ, А ВИЕ, ЧЕ ГИ ВРЪЩАТЕ!", КОЯТО УПОРИТО СЕ ПРИЛАГА И У НАС ОТ БАНДИТСКАТА ШАЙКА НА "ДРУГАРЯ" БОРИСОВ, Е НА ПЪТ ДА ПРЕТЪРПИ ПЪЛЕН ПРОВАЛ В ЮЖНАТА НИ СЪСЕДКА!НЕ МОЖЕ НАРОДА НА КОЯТО Й ДА БИЛО ДЪРЖАВА ДА ПЛАЩА ДАЛАВЕРИТЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ!!!
156
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОВА КОЕТО СТАВА С ГЪРЦИЯ Е ПОКАЗАТЕЛ НА ТОВА КАКВО СТАВА В ЕС .ОТ КРЕДИТИ КОИТО ПОЛУЧАВА ВСЯКА ДЪРЖАВА ОТ ВСЯКО 10 ЕВРО ДО НАРОДА ДОСТИГА САМО 1 ЕВРО А 9 ОТИВАТ НА ПОГАСЯВАНЕ- ВРЪЩАТ СЕ В БАНКИТЕ СИ...ПРИ НЕРАБОТЕЩА ИКОНОМИКА КАКТО И В ГЪРЦИЯ И ПРИ НАС И В ЗР. СТРАНИ ТОВА Е ФАТАЛНО...
155
3
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Спомням си дебатът преди европейските избори,как Ципрас посочи с пръст европейските лидери и им каза в очите -вие сте виновни за кризата ...Още тогава те разбраха ,че ще имат проблеми с това напористо момче.Но Европа има нужда точно от такива хора,които казват истината в очите и защитават кауза за народа...
154
2
 
20
 
! Отговори
Ачо преди 8 години
До Десен ЕвропеецАз предлагам да подарим,г-н Борисов на гърците за да ги Оправи.
153
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Световен рекордьор по съсипване на собствената си държава. Тоя заложи Гърция на покер и сега малаките ще гризкат дръвцето. Спечели единствено Варуфакис, че чу какво значи думата "финанси" и ще може да лъже студентите си, че знае как се печелят пари с теорията на игрите, която преподава. Янките *** за лузъри като него, които експериментират на чужд гръб, може и професура да му отпуснат, че да му се радват на лакърдиите и да благодарят на Бога, че могат да се учат от тъпотията на другите.
152
5
 
5
 
! Отговори
Tina преди 8 години
Може да се каже, че аз съм евроскептик.Обаче Ципрас не ми е герой...
151
2
 
14
 
! Отговори
северозападнала Бълг преди 8 години
OnVista, Германия: Западната икономика е обречена, бъдещето е на изток .Берлин. Западните инвеститори в никакъв случай не бива да напускат Русия, а по-скоро трябва да се замислят как да участват по-ефективно в мащабните проекти, които се развиват на изток, смята аналитикът от немската банка Bremer Landesbank Фолкер Хелмайер, цитиран от немското делово издание OnVista. Хелмайер привежда като пример проекта Път на коприната, в който ще бъде създадена инфраструктура от Москва до южните граници
150
1
 
26
 
! Отговори
Стиглиц преди 8 години
Нека сме наясно: почти никаква част от огромните средства, които са отпуснати на Гърция под формата на заеми, всъщност не са отишли за самата Гърция. Те са разходвани, за да изплатят задължения към кредитори от частния сектор - включително немски и френски банки. Това казва Джоузеф Стиглиц, нобелов лауреат по икономика , преподавател в университета "Калъмбия" в Ню Йорк
149
17
 
14
 
! Отговори
Оруел преди 8 години
Браво на Ципрас! Още няколко месеца и окончателно ще съсипе Гърция. Както и всички леви илюзионисти, които лъжат народите с обещания за социална справедливост чрез преразпределяне на благата от властта. Само не им казват, че НЯКОЙ ще разпределя общата баница, а този НЯКОЙ е малко по-равен от другите ...
148
0
 
6
 
! Отговори
до 221 преди 8 години
Каква далновидност !
147
19
 
10
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Човек 217:Трябва наистина да си ИЗвЪНРЕДНО ***, за да надраскаш това, което ти си надробило. Ципрас ЛЪЖЕ народа на Гърция, че може и иска да му помогне. Целият му "ляв" цирк, с подкрепата на крайнодясната гръцка "православна" партия в парламента и правителството, е в услуга на най-корумпираната част от гръцката олигархия. Става въпрос за много милиарди, а обикновените гърци ще страдат повече и по-дълго заради простотиите на Ципрас и Сириза за хатъра на най-големите лапачи в Гърция.
146
23
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ползата от ципрас ще е голяма. След като срине византията никой няма да си помисли да гласува за *** близките деситилетия
145
1
 
8
 
! Отговори
Greek преди 8 години
Welkome to the real world
144
6
 
18
 
! Отговори
богнострокулум преди 8 години
Обърнете внимание, че банките са затворени, а банкоматите ако не празни, то поне сериозно ограничени в отпусканите суми ВЪПРЕКИ милиардите получени под формата на заеми, ВЪПРЕКИ това че една голяма част от тези заеми бяха опростени и ВЪПРЕКИ това, че Гърция не е върнала изплатила дължимата си вноска. Излиза чисто и просто, че Гърция НЕ МОЖЕ да съществува и поддържа сегашния си изкуствено раздут стандарт, без за това да плаща някой друг.
143
28
 
21
 
! Отговори
Брейййй! преди 8 години
Колко му се радвате на тоя Ципрас! Пък той провали държавата си за има-няма шест месеца. Направо ги уби с наглост, безочие и марксистка популистка глупост.А фактите сочат, че банкоматите в Гърсия не пускат повече от 60 ? на ден, а банките са затворени. Дали не взе да им излиза твърде скъпо на гърците тоя марксизъм? Идеали, идеали ама като те цапнат по джоба си е жив секс. В неделя ще видим колко популярност му е останала на популиста Ципрас. Волен и той се скри и дума не обелва:-D
142
0
 
2
 
! Отговори
до 210 преди 8 години
Айде... Ми кирилица.)))

Спонсорирани публикации