🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Атина изненада с оферта за трети помощен пакет

Предложението съвпадна с изявления, че няма да има плащане към МВФ

Хиляди гърци протестираха в понеделник вечерта в Атина в подкрепа на твърдата позиция на правителството.
Хиляди гърци протестираха в понеделник вечерта в Атина в подкрепа на твърдата позиция на правителството.
Хиляди гърци протестираха в понеделник вечерта в Атина в подкрепа на твърдата позиция на правителството.    ©  Reuters
Хиляди гърци протестираха в понеделник вечерта в Атина в подкрепа на твърдата позиция на правителството.    ©  Reuters

По-малко от 10 часа преди да изтече срокът за плащане на 1.6 млрд. евро на МВФ, правителството в Атина направи ново предложение на кредиторите си. Германия обаче веднага отказа да обсъжда каквото и да било, преди да е минал неделният референдум в Гърция.

Планът предвижда двегодишна помощна програма заедно с преструктуриране на задълженията, съобщи кабинетът на премиера Алексис Ципрас. Не бяха съобщени подробности за размера на поискания пакет и при какви условия Гърция би го приела. В официалното писмо се предлага и удължаване "за кратко време" на досегашната програма, която изтече в полунощ.

Не е ясно как ще реагират кредиторите от ЕЦБ, ЕС и МВФ, но веднага прави впечатление, че от плана на Атина отсъства Международният валутен фонд, на който властите ясно заявиха, че няма да платят във вторник навреме дълг от 1.6 млрд. евро.

Освен това очевидно гърците предвиждат съвсем нов план. Причината е, че визират в съобщението си ESM (European Stability Mechanism), а не EFSF (European Financial Stability Facility), през който се реализира вторият помощен пакет.

"Гръцкото правителство предложи днес двегодишно споразумение с Европейския механизъм за стабилност (ESM), чрез което напълно да покрие финансовите си нужди и паралелно с това да се преструктурират дълговете. Гърция остава на масата за преговори", се казва в официалното съобщение.

Текстът допълва, че Атина винаги ще търси "устойчиво решение за оставане в еврозоната", както и че отхвърляне на новата оферта би подействало като стимул на референдума в неделя гърците да гласуват срещу плана на кредиторите от неделя. Това означава, че властите не се отказват от провеждането на всенародното допитване и няма да сменят позицията си на 180 градуса.

Негативна реакция

Германската агенция ДПА бързо разпространи реакцията на канцлера Ангела Меркел: "Германия отказва да обсъжда трети помощен пакет, предложен от Атина, преди да е минал неделният референдум."

Това поставя опитващия се да маневрира Ципрас в почти безизходна позиция - ако гърците гласуват срещу досегашния план, това ще тласне страната им към излизане от еврозоната, ако гласуват със "за", премиерът ще трябва да подаде оставка.

Изобщо не е ясно как той би спечелил симпатиите на германския Бундестаг, който е категорично против трети спасителен пакет за Гърция. Каквато и да е нова помощ срещу реформи трябва да получи одобрението на всичките 19 държави от еврозоната, включително от парламента в Атина.

В телевизионно интервю в понеделник вечерта премиерът каза, че страната му "все още е на масата на преговорите", а фискалните разминавания с кредиторите са малки. Той изрази убедеността си, че все още може да се постигне споразумение в последната минута. Не се водят преговори, но съм в контакт с европейските лидери, включително с Жан-Клод Юнкер и председателя на европарламента Мартин Шулц.

Репортери от Брюксел съобщаваха, че - за добро или лошо - Ципрас отново е сварил неподготвени партньорите си и първите им реакции, след като се разгледали офертата, са негативни.

Ципрас намекна за оставка

В отговор на спекулациите, че ще трябва да подаде оставка, ако гърците отхвърлят неговата съпротива срещу плановете на кредиторите, той каза пред държавната телевизия: "Ако гръцкият народ иска да продължи непрекъснато с плановете за съкращения, заради които няма да можем да вдигнем глава... ще уважим това решение, но няма да сме ние, които ще го реализират."

След съобщението събитията се развиха много динамично. В Атина бе отменена пресконференцията за международни журналисти, за да се събере правителството на спешно заседание. Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум напусна телевизионно интервю на живо "поради наложителни събития". Малко след това той обяви, че в 20 часа българско време започва извънредно телеконферентно заседание на финансовите министри от еврозоната.

Медиите в Гърция, които във вторник почти единодушно подкрепяха нова сделка с кредиторите, коментираха, че вечерта премиерът заминава за преговори в Брюксел, а съобщението за третия пакет ще направи вицепремиерът Янис Драгасакис, за когото се съобщаваше, че е оказал натиск над Ципрас да направи компромис.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rorikabc avatar :-|
    rorikabc
    • + 11

    Няма изненада.
    От време оно даже неграмотни българите са казали. "Пази си кесията от гръка"

    Нередност?
  • 2
    brick40 avatar :-|
    bricky
    • + 11

    Ми как няма да откажат германците - то последните дни и седмици гръцките комунисти разиграват само някаква сапунка - ту искаме, ту не искаме, ту плащай, ту не плащай, ту гласувай на референдум, ту ще ви съдим...

    Нередност?
Нов коментар