Банковите ограничения в Гърция може да продължат с месеци

Банковите ограничения в Гърция може да продължат с месеци

© Reuters

Контролът на капиталите в Гърция, въведен в нощта срещу понеделник, вероятно ще продължи месеци наред и банките вероятно ще се нуждаят от милиарди евро нови средства или дори може да се окажат национализирани след продължително финансково възстановяване.


Това твърдят източници от банковите среди, цитирани в понеделник вечер от "Ройтерс". Специалисти казват пред агенцията, че решението за отварянето на банките и отмяната на извънредните финансови мерки може да се окаже по-трудно от въвеждането им.


Кредиторите на страната казват, че вратата за преговори остава отворена, но ако в неделя референдумът каже "не" на офертата им, това ще е сигнал за напускане на еврозоната.




"В най-добрия сценарий те ще се минат през банковата ваканция, ще намерят начин да отворят банките, да стабилизират системата - точно, както стана на Кипър - и да се заемат с последиците от недостиг на ликвидност и растящ брой необслужвани кредити. През това може да се мине", коментира източник от компании, занимаващи се с преструктуриране. "Но рискът е, ако на практика имаш банкрут на държавата заедно с банкрутирала банкова система."


Гръцки източник от банковите среди допълва: "При лошия сценарий навлизаме в непознати води и всичко може да свърши в развалини и национализирани банки".


Близо четвърт от депозитите, или около 40 млрд. евро, са били изтеглени от банките тази година преди налагането на ограниченията.


Когато се видя, че намаляват шансовете за сделка, ЕЦБ отказа искане на Гърция да увеличи за пореден път размера на извънредната помощ, която отпуска на гръцките банки, макар да се смята, че ще запази механизма да действа до референдума.


В момента в банките работят предимно технически персонал и екипите по зареждане на банкоматите с пари в брой. След като в понеделник бе блокирано тегленето на пари в брой, от вторик банкоматите трябва да заработят, но с лимит от 60 евро на ден от гръцки банкови карти.


"След като веднъж започнеш да затваряш банковата система, нещата се развиват бързо с всеки следващ ден на банкова ваканция и започваш да осъзнаваш последиците. По-лесно е да затвориш банките, отколкото да ги отвориш. Необходим ти е много ясен план какво ще последва, когато ги отвориш", обяснява специалистът по преструктуриране.


Размерът и продължителността на ограниченията зависят от ликвидността на гръцките банки и солидността на баланса им.


Те разчитат на 89 млрд. евро от фонда за аварийно подпомагане с разрешението на ЕЦБ, но вероятно те почти са изчерпали капацитета му, посочва "Ройтерс".


Властите се опитват да ограничат изтичането на капитали, но и трябва да внимават да не намалят прекалено парите в брой в икономиката или да не затруднят твърде много населението.


Планирането за това как да заработи отново банковата система следващата седмица е почти невъзможно и поради несигурността дали ЕЦБ ще продължи да отпуска ликвидност, дали референдумът в неделя няма да поведе страната към напускане на еврозоната, както и от предполагаемата политическа парализа след допитването.


Една седмица на финансов контрол може да се окаже достатъчна да разтърси гърците и да ги върне към реалността


и опасностите, произтичащи от това да не се договорят с кредиторите. Ликвидността на банките е най-належащият проблем, но и платежоспособността им също изисква внимание още сега, казват анализатори. Освен това се влошава икономика и се трупат загуби от необслужвани кредити и притежаването на държавни облигации.


Ако фондът за спешна ликвидност ELA спре да им помага, банките може да се окажат национализирани или раздробени на по-малки нови банки в един продължаващ години наред процес на преструктуриране на гръцките финанси и икономика.


"Ройтерс" допълва, че премиерът Алексис Ципрас вероятно осъзнава политическите рискове, които пое с въвеждането на капиталов контрол. Когато Аржентина замрази през 2001г. достъпа до депозитите, гневът на народа бе толкова силен, че президентът и наследникът му подадоха оставки в рамките на един месец.


Всичко, което трябва да знаете за: