Ципрас иска от Европа нов заем от 29 млрд. евро

Ципрас иска от Европа нов заем от 29 млрд. евро

© Reuters

В предложението си за обсъждане на трети помощен пакет за Гърция, изпратено във вторник следобед на европейските партньори, премиерът Алексис Ципрас иска над 29 млрд. евро, с които страната да си плати дълговете до 2017 г., включително.


Това става броени часове преди изтичането в 1 часа тази нощ българско време на втория помощен пакет, подкрепен от МВФ, ЕС и ЕЦБ, и предвидените за удължаването му близо 16 млрд. евро. В същия час е последният срок Атина да преведе на МВФ 1.6 млрд. евро, за да не изпадне в състояние на "нередовен платец" и произтичащото от това спиране на средствата от фонда.


Текстът на писмото до председателя на Еврогрупата и до фонда Европейски механизъм за стабилност (European Stability Mechanism, или ESM) – но не и до МВФ - е разпространен от няколко западни издания. От него се вижда, че Гърция се обръща за двугодишен заем от съдържащия 500 млрд. евро ESM в размер на 29.1 млрд. евро, който да се използва единствено за покриване на външни и вътрешни задължения, подлежащи на връщане в следващите 30 месеца.




Нещата стават спорни при следния параграф, коментира "Файненшъл таймс":


"Във връзка със заема, Гърция иска задълженията ѝ към EFSF (бел.ред. - предишният фонд на еврозоната за финансова стабилност, през който бяха отпуснати повечето милиарди по изтичащата след часове помощна програма) да бъдат преструктурирани и препрофилирани в духа на предложенията на Европейската комисия с цел гръцкият дълг да стане устойчив за обслужване в дългосрочен план. До края на срока на заема или преди това Гърция има за цел да си върне достъп до международните капиталови пазари, за да посрещне бъдещите си изисквания за финансиране."


Репрофилирането на дългове означава да се удължи срокът им за погасяване – нещо, което еврозоната отказва да обсъжда на този етап. Преструктурирането е още по-радикална мярка, предвиждаща отписване на задължения и понижаване на и без това ниските лихви.


Ципрас иска от Европа нов заем от 29 млрд. евро


В искането за подкрепа на финансовата стабилност в Гърция премиерът се позовава на два члена от статута на ESM, но единият от тях съдържа условие, взривоопасно за управляващите в Атина радикална левица и националисти. Помощта е обвързана с наличието на нов "меморандум за разбирателство" - фраза, която СИРИЗА хулеше през години като най-омразното и заробващо нещо, наложено на страната.


За заобикаляне на този проблем Ципрас пише: "Докато се договори и влезе в сила поисканият заем, Гърция иска Еврогрупата да удължи (втората) програма за кратък период от време с цел да не се стига до технически фалит".


Няма никакъв шанс това да бъде одобрено нито на започналата в 20 часа извънредна среща на Екофин, нито преди да е минал референдумът в неделя.


"Файненшъл таймс" обръща внимание и на нещо друго – формата, в която Ципрас иска заема от над 29 млрд. евро, означава, че той трябва да поддържа първичен бюджетен излишък, за да може да го обслужва, а това означава още непопулярни антикризисни мерки.


Ходът на гръцкия премиер изглежда като добре премерен план за вътрешна употреба. Ципрас може да тушира разцеплението в собствения си кабинет по повод скъсването на преговорите и в същото време да го използва за референдума. Ако, министрите от еврозоната не го одобрят тази вечер (което е с вероятност, наближаваща 100%), той ще обвини Европа и ще сплоти привържениците на неговия призив да се отхвърли с гласуването в неделя предложението на кредиторите. Но ако на референдума гърците гласуват с "да", той няма да се налага да подава оставка и ще се измъкне от изпълнението на това, което те са одобрили, тъй като в понеделник ще каже, че държи ръцете си трети план, по който е готов да преговаря.


Всичко, което трябва да знаете за: