Как да реагираме в случай на летни инфекции при детето?

Разказа Д-р Снежа Шаламанова пред Puls.bg
25 май 2015 22:40, Румяна Тасева
3
Как да реагираме в случай на летни инфекции при детето?
Източник: Reuters, архив

Какво трябва да напряват родителите, когато детето им получи симптоми на стомашно-чревна инфекция, причинена от ентеровируси?

Повишената температура е защитна реакция на организма, чрез която той се бори сам с инфекцията. Понижаването на температурата на всяка цена с лекарствени средства създава благоприятна среда за по-нататъшното размножаване на микроорганизмите и разпространението им в тъканите. Ето защо до 38°C не се дава антипиретик.

Ако общото състояние на детето е добро, т.е. то е контактно, жизнено, продължава да играе, може да се изчака с приема на лекарства и при по-висока температура (до 38,5°C).

Ако обаче детето има втрисане, ако е неспокойно, отпуснато, появи се цианоза (посиняване около устата, на крайниците или на цялото тяло) или е получавало фебрилни гърчове, тогава трябва да се даде лекарство и при по-ниски стойности.

Фебрилните гърчове не са свързани с високите стойности на температурата, а са проява на индувидуалност на организма и при такива деца могат да се изявят при температура под 38,0°C. 4-5 % от децата до 5-годишна възраст получават фебрилни гърчове, но те не са животозастрашаващи, тъй като не са свързани с органични и структурни промени на мозъчното вещество. Важно е при такъв случай главата на детето да се отметне назад, за да са освободят дихателните пътища(не се дърпа езика навън). Друг важен момент е даването на достатъчно ефективна доза от съответния антипиретик.

Ако искаме да свалим максимално бързо и по-трайно температурата, дозата трябва да бъде достатъчно работеща. Например Панадол, Ефералган, които са Парацетамол, се дозират 1 мл/кг тегло на прием, Нурофен 100мг/5мл – 1мл/кг тегло на прием, Нурофен 200мг/5мл – 0,5мл/кг тегло на прием, като се редуват през 4 часа, но стремежът е да не се дават повече от 3 за 24 часа, като трябва да са съобразени с общото състояние на детето.

Целия материал за летните инфекции при детето може да прочетете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
"имунизаций"... Ей, не се научихте да пишете. Все едно "думатиту", "шъ слаяти ли"....Извиняайти, вий *** куе сьелу си *** ооооуууу
1
1
 
0
 
! Отговори
гуде преди 8 години
Как да реагираме ли? С имунизаций разбира се 😁