МЗ: Професионално обучение за парамедиците

Висшите медицински училища трябва да ги подготвят
25 май 2015 21:26, Анисия Иванова
5
МЗ: Професионално обучение за парамедиците
Снимка: архив Булфото

Министерство на здравеопазването смята, че най-добре би било професионалното обучение на парамедиците да бъде провеждано от центрове за професионално обучение към висшите медицински училища.

По този начин ще се използват техните ресурси от преподаватели и материална осигуреност и ще се гарантира качеството на обучението, смятат от ведомството.

В същото време намеренията на МЗ са да се използват възможностите за финансиране на обучението на парамедици от европейските фондове през новия програмен период.

Министерството категорично подкрепя включването на парамедици в системата на здравеопазването, но предупреждава, че има потенциални рискове за дублиране на обучението.

Парамедиците са немедицински персонал и тяхната роля е да подпомагат работата на медицинските специалисти.

Визията на МЗ е парамедиците да извършват дейности по оказване на първа помощ, първоначална оценка на състоянието на пострадалия, поддържане на основните жизнени функции и осигуряване на специализиран транспорт до лечебно заведение.

Парамедикът ще може да работи самостоятелно или съвместно с медицински специалисти (лекари и специалисти по здравни грижи), както и с други парамедици в зависимост от характера на поставената му задача и вида на екипа. Достъп до такова обучение ще имат лица, които са навършили 18 години и имат петгодишен опит като шофьори, предлагат от МЗ.

По тази причина не е необходимо те да придобиват висше образование, а е достатъчно да се обучават в центрове за професионално обучение, смятат от ведомството.

Обучението на парамедиците в медицинските колежи започва през 2014-2015 г., без да има приети Единни държавни изисквания. Освен това МЗ дори няма информация по какви учебни планове се провежда обучението на парамедиците в медицинските колежи. На практика е създадена нова медицинска специалност, без да има ясна диференциация на нейните компетентности и приложимост в системата на здравеопазването, предупреждават от МЗ.

По този начин се създават и условия за дублиране на професията парамедик с професиите лекарски асистент и професията медицинска сестра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лекарите ще си прибират заплатите и ще си пият кафето, а будалите ще им вършат задълженията. То и в болниците е така: санитарите вършат всичко. Медицинските сестри се имат за лекари, а самите лекари си мислят, че са Богове ! Когато уморят някой, казват че не всичко било в техни ръце - имало Бог. Като помогнат на някой и го спасят пък казват, че ето ако не били те той щял да умре и Бог нямало и пишат по форумите че на лекарите ръчичките трябвало да целуваме !
2
0
 
6
 
! Отговори
Бат Сали преди 8 години
А на източни бойни изкуства ще ги учите ли, кат има сигнал от "***'алата" да знаят ко да правят на место кат са появят 2-3 сиукса?
1
2
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Майко мила!