Алергията може да е причина и за главоболие

Може да е симптом на алергичен ринит
25 май 2015 20:50, Румяна Тасева
0
Алергията може да е причина и за главоболие
Източник: Reuters, архив

Главоболието като симптом на алергичния ринит (т.нар. сенна хрема), е често срещано оплакване, то може да се дължи и на възпалителни процеси на синусите.

По-голямата част от случаите на главоболие не са признак за сериозно заболяване, но често пъти силно нарушават качеството на живот. Ако ви безпокои усещане за тежест или болка в областта на синусите, сезонно обусловени или с прояви с различна честота и в различни периоди, трябва да потърсите консултация със специалист. Правилната диагноза е особено важна, тъй като лечението на една мигрена, на сенна хрема или на риносинуит, се различава съществено.

1. Симптоми, на които трябва да се обърне внимание

При болните, страдащи от алергичен ринит, оплакванията започват, когато има повишена концентрация на специфични полени във въздуха (по-чести са проявите на алергия към полените на плевели, храсти и треви, по-рядко към дървета). Характерни са следните симптоми: кихане, течащ или запушен нос, сърбеж в носа, очите и небцето, сълзене от очите, кашлица, главоболие, нарушения на съня, намаляване на трудоспособността вследствие на оплакванията. Тежестта на алергичната реакция при всеки човек е различна, но нерядко съществува силно психологично напрежение във връзка с нарушеното качество на живот.

Главоболието може да е свързано и с ринит, дължащ се на вирусна или бактериална инфекция, т.е. на обичайни простудни заболявания и грип. Характерни при ринита са: обилен секрет, затруднено носно дишане, промяна на гласа, липса на обоняние, повишена температура. Усеща се тежест в ниската част на челото, а също и главоболие, което е по-силно изявено при вироза, особено при грип, като е локализирано над очите, челото и слепоочията.

Целия материал за алергиите и главоболието може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари