С червило срещу властта: Ясмина Голубовска стана лицето на гражданския активизъм в Македония

С червило срещу властта: Ясмина Голубовска стана лицето на гражданския активизъм в Македония

© Reuters

При протестите в Скопие на 5 май се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция пред парламента. Тогава Македония и политическата криза там започна да привлича вниманието към малката балканска държава и към авторитарния стил на управление на ВМРО-ДПМНЕ и премиера Никола Груевски. За популярността на протестите допринесе и една снимка, която стана хит в социалните мрежи. На нея младо момиче си слага ярко червено червило, оглеждайки се в щита на полицая от спецчастите.


Момичето е Ясмина Голубовска и работи в Македонския хелзинкски комитет като политически анализатор. Тя е част от движението "Секоj ден во 6", което започна всекидневни протести пред парламента на Македония от 5 май.


Тогава над 1000 души протестират срещу предполагаемото прикриване на убийството на 22-годишния Мартин Нешковски през 2011 г. Записите на телефонни разговори на премиера Груевски и негови министри (т.нар. бомби), разпространени от опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) предполагат, че младежът е бил пребит до смърт от полицаи.




Пред британския "Гардиън" Ясмина разказва как на 5 май майката и братът на Мартин са отишли напред към полицаите пред парламента и останалите протестиращи са ги последвали. Така в продължение на два часа Ясмина се озовава пред щита на полицая от спецчастите и не може да помръдне в продължение на два часа. "Казах му, че той трябва да се присъедини към нас, че не трябва да следва заповеди, защото задължението му е към хората и към конституцията", разказва активистката.


Ясмина Голубовска

© Георги Кожухаров

Ясмина Голубовска


С Ясмина говорим вечерта след мащабния опозиционен протест на 17 май, неделя, който беше определен за най-голямата антиправителствена демонстрация в историята. Пред Владата стои палатковията лагер на протестиращите, които казват, че ще останат там, докато Груевски подаде оставка.


30-годишната Ясмина има бакалавърска и магистърска степен по политически науки и казва, че интересите й са в сферата на човешките, гражданските и политически права. Твърди, че протести срещу Никола Груевски управлението на ВМРО-ДПМНЕ в Македония има вече четири години, но са били малки и фрагментирани. Днес обаче населението се е обединило заради натрупаните скандали, като решаващи се оказват "бомбите" на опозицията.


Според Ясмина Груевски е циментирал властта си през годините, увеличавайки държавната администрация и по този начин взимайки за заложници самите хора. В публичния сектор на двумилионна Македония работят 160 000 души, подчертава тя. Министерството, което поглъща все повече пари от държавния бюджет, е това на вътрешните работи, но същевременно за 10 години престъпността в страната нараства двойно, а все повече млади и талантливи хора емигрират.


Активистката разказва и за двата вида бедни в Македония - едната група са 180 000 хил. души, които живеят с по 2 долара на ден. Останалите са т.нар. енергийни бедни, които успяват само да си платят сметките за ток, парно, вода и други режийни разходи.


На въпрос как вижда бъдещето си казва, че на този етап се готви за докторантура и "други предизвикателства". "Имам още много да върша и да преживея", казва 30-годишната Ясмина, която прави впечатление на изключително ведър и енергичен човек.
 


"Сигурна съм, че ще продължа с гражданския активизъм. В тази посока виждам и бъдещето на Македония", казва Ясмина и допълва, че настоящата криза в крайна сметка ще има добър край. "Истинската работа по изграждане на ново на системата, установяване на конституционния ред и правата на хората, както и на доверието между институциите ще бъде тежка задача, но не и невъзможна", смята тя.


"Македонците трябва непрекъсбато да изискват по-добро бъдеще, за да могат да запазят свободата, да подобрят правосъдието и да стигнат до определено ниво на равнопоставеност"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: