Манджуков: ЦСКА се нуждае от рестарт във всяко отношение

Ивайло Манджуков заяви, че коренно трябва да се промени политиката на ЦСКА, тъй като до момента 80% от приходите са идвали от кредити

© Юлия Лазарова

Ивайло Манджуков заяви, че коренно трябва да се промени политиката на ЦСКА, тъй като до момента 80% от приходите са идвали от кредити

Единият от главните акционери в ЦСКА Ивайло Манджуков заяви, че е дошло време за рестарт в клуба. По думите му са необходими кардинални промени във всяко едно отношение.


"Убеден съм, че А окръжна не е правилният път и дълбоко вярвам в това, че ще останем в професионалния футбол. ЦСКА е едно - с четирите букви, с публиката. Със славната история. Нека да уточним нещо много важно. Излезе решението на лицензионната комисия. Ще обжалваме. И разчитаме да ни разрешат да участваме в А група след това. Имам пълното основание да твърдя, че имаме основанията за това. Юридически и финансови", каза Манджуков пред "24 часа".


Днес в 12.00 часа той и партньорът му ще се срещнат с представители на фенклубовете, за да чуят вижданията им за пътя към спасението. Собствениците, от своя страна, ще представят своите намерения - стратегия за следващите три години с бюджет от 6 млн. лева, 2 милиона от които ще са за погасяване на дългове.




"Бюджет, съобразен изцяло с приходна част, която клубът може да генерира сам. Телевизионни права, реклама, мърчандайзинг, трансфери и членски внос. Този проект няма как да съществува без феновете. Ще има доста преференции за тях. И очаквам запалянковците да протегнат ръка и да покажат едно европейско поведение, което подхожда на ЦСКА като клуб. Не е нужно годишно за се дават на БФС над 100 000 лева. Това може да отиде в школата. За да стартира този проект, ни трябва начален капитал. А в касата в момента има 12 000 лева", продължи Манджуков.


Ще се обсъжда и план Б, касаещ създаването на нов клуб. "Трябва да намерим точната юридическа формула, която да запази историята, професионалния статут и да отпаднат дълговете. Това е истината. (...) Не съм му голям привърженик. Защото историята, моралът, автентинчността на ЦСКА повеляват той да бъде изряден първо към държавата. Защото не сме създадени в Пакистан. Защото ЦСКА е продукт на морала на българщината."


Целта е до края на месеца да се изплати всичко на играчите, за да се избегнат следващи дела във ФИФА. "Може би на никого не прави впечатление, че откакто сме ние в клуба, всички договори са по взаимно съгласие. Правим всичко възможно да им задоволим финансовите претенции. Ние това ще го следваме като политика. Надявам се, че играчите не само няма да се разбягат, а вярвам, че тези, които са конвертируеми, ще бъдат продадени и ще генерират приход."


По думите му цялостната политика на клуба досега е била грешна, тъй като 80% от приходите са били от кредити. "Винаги ме е учудвало как се плащат 300 000 лева за заплати на играчите и на следващия ден няма пари за лекарства." Манджуков каза, че това трябва да се промени и да има налични средства за всички разходи - заплати, поддръжка на стадиона, медикаменти и т.н.


Той отхвърли подозренията, че с влизането си в ЦСКА са разчистили пътя на "Лудогорец" към титлата. "Просто влязохме в най-неподходящия и най-драматичния момент в историята на ЦСКА. Аз и Милко се качихме да управляваме "Титаник", след като вече се бе ударил в айсберга. Няма конспирация, никаква митология. С г-н Домусчиев темата ЦСКА не сме я дискутирали. В редките ни контакти през годините
дори не сме засягали темата футбол, камо ли ЦСКА", каза Манджуков.