Империя ли са фирмите на Господина с пурите-2 в ЦСКА

Бившият председател на Надзорния съвет на ЦСКА Лорънс Дейвис

© Красимир Юскеселиев

Бившият председател на Надзорния съвет на ЦСКА Лорънс Дейвис

Преди две години Александър Томов се завърна в ЦСКА, когато клубът отново беше на прага на съществуването си в познатия си вид, и представи структура, която трябваше да спаси червените. Начело на нея застана Лорънс Дейвис - като председател на надзорния съвет.


Дълго време той беше в сянка и никой не го познаваше. Единственото, което се разбра, беше, че има магазин за пури, откъдето медиите го кръстиха Господина с пурите.


Дейвис дойде за кратко в София и каза, че "ЦСКА е заспал гигант, който трябва да се събуди". И отново изчезна. По-късно беше отписан като председател на надзорния съвет и мястото му зае Томов.




Гигантът ЦСКА не само, че не се е събудил, но изглежда в кома. В дни, в които се обсъжда обявяване в несъстоятелност на дружеството и създаването на друго, отново се появи мистериозен инвеститор, свързан пряко или косвено с Томов.


Англичанинът от турски произход Дениз Кизилоз твърди, че е готов веднага да инвестира 3-4 млн. паунда в ЦСКА. Той каза, че не е близък с Томов - само веднъж са се виждали преди време, случайно в ресторант в Лондон.


Профилът му във Facebook, който е със свободен достъп, показва прилики с Дейвис - също е от Англия и обича пурите (на повечето снимки позира с пура).


43-годишният Кизилоз твърди, че има империя от фирми, наречена "Кизилоз груп" и обясни широк диапазон от успешни бизнеси. Затова и вероятно четирите милиона паунда като за спасителен транш няма да му се опрат никак.


Проверка в сайта Company check показва голямата му активност - той заема високи постове в 19 различни компании. Отделно е подал оставка в 18 фирми и е заемал постове в 25 фирми, които вече не съществуват. Най-дълго се е задържал в Allura Swimwear Limited - три години и един месец.


Според сайта endole.co.uk CV-то му е още по-впечатляващо - заема 22 позиции в момента, а други 49 са останали в миналото му.


Данните сочат, че общият баланс на тези фирми е 0 паунда, като няма активи, нито пасиви. Kiziloz Sirketler Grubu Limited, с която той се представя във Facebook, например, е основана в края на миналата година. Друга от фирмите му - Chelsea Classic Cars Limited, се появява на 12 май тази година.


Най-старата фирма на бизнесмена е Kiziloz Enterprises Limited. Той е свързан с нея в два периода - ноември 2006 г. до лятото на 2007 г., както и от май 2009 г. до днес.


Кизилоз участва в 19 фирми само от края на 2014 г. до момента, като отношенията му с четири от тях вече са в историята. Някои от компаниите впечатляват с имената си - Miss Red London Limited, Romeo Y Julieta Limited, Marilyn Monroe Limited и т.н., като липсва информация за дейността им.


Кизилоз заяви пред "Гонг", че очаква във вторник да стане собственик на ЦСКА. Такъв, за какъвто вече се представя във Facebook. По думите му бил получил потвърдителен имейл за сделката от единия от собствениците на ЦСКА Ивайло Манджуков.


"Не желая да коментирам въпросния господин, защото той не е инвеститор", каза Манджуков пред "24 часа".


Свързаната с новите собственици на червения клуб CSKA.tv, публикува в профила си във Facebook снимката на Кизилоз с Томов.

 
кандидатът, който няма нищо общо с г-н Томов
Posted by CSKA.tv on Wednesday, May 20, 2015