Жертвите на катастрофи продължават да се увеличават

Жертвите на катастрофи продължават да се увеличават

© Георги Кожухаров

Тенденцията за увеличаване на жертвите от пътно транспортни произшествия се запазва и през май месец. От началото на 2015 година в катастрофи са били убити 235 души, което е с десет души повече от същия период през 2014 година.


От началото на миналата година в България отново се увеличават хората, които загиват на пътя, като преди това те няколко години наред намаляваха. 


Доскоро като основна причината за нарастването на жертвите се посочваше липсата на достатъчен контрол на пътя и не работещите камери. Във вторник наредбата на МВР беше обнародвана в "Държавен вестник" и така беше върната свободата на КАТ да ползва мобилни камери за контрол на скоростта, като глобите от тях се налагат с електронен фиш. 




Промените в Закона за движение на пътищата, които освободиха полицията бяха приети през март. Преди това те бяха неизползваеми заради тълкувателно решение Върховния административен съд (ВАС). С него беше прието, че мобилните камери не отговарят на изискванията на закона, защото не може да бъде установено (нямат GPS координати) местоположението на автомобила, на който са монтирани. Промените в закона за движението по пътищата поправиха този пропуск.


Въпреки че вече и наредбата е в сила, Пътната полиция обаче не може да я приложи, защото все още няма пътни знаци. Те трябва да посочват зоните на видеонаблюдение и са задължителни. Причината за забавянето е, че трябва МВР да пусне запитване, а общините тепърва трябва да възложат изработването на табелите.

Ключови думи към статията: