Нова държавна агенция ще отговаря за електронното управление

Снимката е архивна.

© Анелия Николова

Снимката е архивна.

Правителството ще създаде нова държавна структура, която ще отговаря за изграждането на електронното управление. Съветът за административна реформа е обсъдил на днешното си заседание концепция за създаване на Държавна агенция "Електронно управление", съобщи правителствената пресслужба.


Със създаването на агенцията се цели да се постигне повече оперативност и стабилност, както и да се ускори работата по електронното управление, е отбелязала вицепремиерът по държавната администрация Румяна Бъчварова. Формирането на агенцията ще стане чрез преструктуриране на органите, които към момента са отговорни за електронното управление.


Агенцията ще отговаря за стратегическото планиране и бюджетното програмиране на хоризонтални политики за е-управление, както и за поддръжката на техническата инфраструктура, информационните центрове и комуникационната мрежа на държавната администрация. На днешното заседание е решено да се създаде междуведомствена работна група, която в кратки срокове да разгледа концепцията и да обобщи възможностите за създаването на такава държавна агенция.




"Очаква се икономическите ефекти и ползи от реализирането на най-приоритетните мерки на агенцията в областта на е-управлението да бъдат в размер на над 1 млрд. лева годишно", се казва в съобщението.


В рамките на заседанието беше представена Оперативната програма "Добро управление". Според вицепремиера Бъчварова това е един нов и добър финансов инструмент и интегратор на всички идеи за административна реформа и електронно управление. "Важно е съдържанието, с което ще бъде изпълнена програмата и да бъдем критични към всеки лев, който се харчи", е добавил финансовият министър Владислав Горанов, като акцентира върху подобряването на ефективността на разходите. Вицепремиерът Томислав Дончев е обърнал внимание на процеса на анализиране, който по думите му е важно да отнема по-малко време.


Съветът за административна реформа обсъди и проектозакона за изменение и допълнение на Закона за достъп до обществена информация. С него се постига повече прозрачност и се регламентира повторната употреба на публична информация. "Това е отваряне на врата към истинско открито управление", отбеляза вицепремиерът Бъчварова.