Франция стана категорично шампион на Европа до 17 г. в Бургас

Французите ликуват след поредния гол във вратата на Германия

© LAP.bg

Французите ликуват след поредния гол във вратата на Германия

Франция стана европейски шампион по футбол до 17 години за втори път, след като безапелационно спечели финала срещу Германия с 4:1. 


Одсон Едуар реализира и трите гола за "петлите" пред пълните трибуни на стадион "Лазур" в Бургас, а вратарят на Бундестима Константин Фроман спаси отбора си от погром. Стражът от "Фрайбург" спаси поне четири чисти гола. 


С това приключи първото българско домакинство на европейско първенство по футбол от какъвто и да е ранг.




Безспорният голмайстор на турнира Едуар откри резултата в 40-ата минута, след като неговите съотборници създадоха куп възможности пред вратата на Фроман. Само едно от тях обаче беше 100-процентово, но вратарят на Германия остана здраво стъпил на краката при удара на Рейн Аделед.


Защитата на германците обаче стоеше много колебливо и допускаше множество опасности пред вездесъщия Фроман. Затова и след почивката първата смяна беше в отбрана. 


Лука Зидан не се намеси добре при гола на германците

© LAP.bg

Лука Зидан не се намеси добре при гола на германците


След подновяването на играта французите отново създадоха две сериозни опасности, преди Едуар да се възползва от рикушет на топката след подаване на Тимоте Коня и от ъгъла на наказателното поле стреля безпощадно по диагонала.


Мачът придоби нов дух, след като три минути по-късно Германия намали резултата. След изпълнението на свободен удар вратарят на французите и герой от полуфиналите Лука Зидан не се намеси добре и Каракаш добави топката във вратата.


Въпреки това в следващите минути Фроман имаше повече работа. Докато германците се опитваха да изравнят резултата, французите контраатакуваха и показа завидно разнообразие в неумението да преодолеят вратаря.


В една ситуация Фроман дори спаси с невероятен плонж, с който изби топката от краката на излезлия срещу него Нанитамо Икон.


Рейн Аделед пази топката по време на финала в Бургас

© LAP.bg

Рейн Аделед пази топката по време на финала в Бургас


Десет минути преди края обаче, в 70-ата минута, Одсон Удуар реализира своя осми гол в турнира. Той получи топката от Билал Бутоба и успя да прехвърли падналия в краката му Фроман.


Това сложи край на интригата, а Гьокан Гюл си отбеляза автогол в 80-ата минута след центриране на Исса Самба, за да оформи крайния резултат.


Германците допуснаха първите си голове в турнира и цели 18 удара към вратата, от които 11 точни. Френските играчи обаче като цяло стояха по-добре от своите съперници и повториха успеха на предшествениците си от 2004 г. в четвъртото участие на финал в тази възрастова група.

Ключови думи към статията: