Почина журналистът Крум Благов

Почина журналистът Крум Благов

© http://www.krumblagov.com/

Журналистът Крум Благов почина в петък на 61-годишна възраст, съобщиха от семейството му. Той е роден на 17 октомври 1953 г. в София. Завършва българска филология в Софийския университет с втора специалност немски език, като специализира немски в Лайпциг.


Пътя си в журналистиката Крум Благов започва през 1976 година като репортер във вестник "Народна младеж". Шест години по-късно постъпва във вестник "Земеделско знаме" като съдебен репортер. От тези години е и увлечението му към разследващата журналистика, на която посвещава целия си живот.


В началото на демократичните промени Крум Благов напуска "Земеделско знаме" и става издател на първия частен седмичник - "Репортер 7", който продължава да излиза до 1998 година. В него Благов е и основен автор, като пише политически анализи, портрети, коментари и разследвания. Успоредно с това води предавания по БНР и БНТ. Има публикации и в немската преса, а от 2002 г. поддържа платен сайт за журналистически разследвания в интернет.




През 1990 година той създава издателска компания "Репортер", която публикува редица книги под негова редакция, включително тези на проф. Андрей Пантев и доц. Борислав Гаврилов "100-те най-влиятелни българи" и "100-те най-влиятелни чужденци в българската история", а също и биографията "Хитлер. Легенда, мит, действителност" от проф. Вернер Мазер – най-големия германски изследовател на нацизма.


След 2000 г. Крум Благов идава и собствените си книги "50-те най-големи атентата в българската история" (2000 г.), "60-те най-големи атентата в българската история" (2007), "Загадката Людмила Живкова" (2012 г.) и "Милионите на Живков. Мит или истина" (2015).


Той е създател на първия журналистически конкурс в новата история на България, като през 1991 г. се появява "Репортер на годината", в който е председател на организационния комитет до 1997 г.


Църковната служба ще бъде в понеделник, 25 май, от 15 ч. на Централни софийски гробища.


Поклон пред светлата му памет!

Ключови думи към статията: