Президентът на Полша: На 9 май Червеният площад ще стане "брониран площад"

Президентът на Полша: На 9 май Червеният площад ще стане "брониран площад"

© Associated Press

Президентът на Полша Бронислав Коморовски подложи на остра критика начина, по който ще се проведе парадът на 9 май на Червения площад в Москва. В реч във Варшава по повод Деня на Конституцията (националният празник на страната - бел.ред.) той каза, че в този ден центърът на руската столица ще бъде превърнат в "брониран площад, а поделенията, които ще ни показват мускули там, пред очите на света, пред нашите очи нахлуха в съседна Украйна".


В словото, цитирано от агенция ПАП, президентът добави: "Да не забравяме, че всичко това ще бъде демонстрация на сила в продължение на няколко дни, демонстрация не заради историята, а заради настоящето и бъдещето. Да си спомним също, че дълго време военни действия не са се водили толкова близо до полската граница, както днес".


Коморовски изтъкна, че поляците имат особени причини да бъдат бдителни дали не се задава опасност. "Такава е картината сега - един неспокоен, неустойчив свят и в такива условия сме длъжни да изграждаме нашата сигурност, сигурността на нашите деца."




Президентът каза, че отговорът е да се засили отбранителната способност на Полша и да се укрепи присъствието на НАТО на източния му фланг. "Ако искате мир, гответе се за война. Ние искаме мир, но и знаем, че нищо не подтиква потенциалния агресор, както слабостта на съседа му. Нищо друго не може да го спре, освен силата и решимостта да се отбраняваме."


Основна тема на речта му бе призивът към разбирателство и съгласие в полското общество, защото "който отхвърли съгласието е сътрудничеството, подкопава сигурността на Полша, вреди на Полша". Той припомни на сънародниците си, че когато са били единни, са успявали - да си върнат свободата преди 26 години и да влязат в ЕС и НАТО. Нужно ни е елементарно национално съгласие по такива въпроси като външната политика, енергийната сигурност и модернизацията на армията, добави той.


"Бойният дух на армията винаги е зависел от моралното състояние на обществото, от способността ни да общуваме и да си сътрудничим днес в името на сигурността ни утре."


Обръщайки се към сънародниците си, Коморовски каза още, че днес проблемът е как да бъде съхранена и подсилена свободата. "Знаем, че свободата не е нещо, което се дава веднъж завинаги, че трябва да се грижим за нея, че трябва да я отглеждаме, да действаме в нейно име и да го правим заедно, а не един срещу друг."


Президентът върна поляците назад в миналото до XVIII век, когато вътрешни раздори отслабили Полша. "Заплатихме висока цена за отсъствието на съгласие помежду ни и за мудната реакция във време на опасност. Изгубихме свободата, изгубихме страната си."


Конституцията на Жечпосполита от 3 май 1791г., смятана за първата в Европа и втората в света след тази на САЩ, според Коморовски е била важна крачка за полския народ, но е приета твърде късно. Тя така и не е приложена изцяло и само 4 години по-късно страната е нападната и разпокъсана от съседите си. "Военната ни слабост в комбинация с подкрепено от Русия предателство се оказаха пагубни за защитата на традициите и свободата и откъсната Полша от цивилизацията и ценностите на западния свят."


В интервю за вестник "Газета Виборча" президентът каза между другото, че Полша има интерес да си сътрудничи с Русия, но "ако Москва се откаже от агресивната си политика", както и че "ще се чувстваме по-сигурно, ако Украйна се свърже със Запада".

Ключови думи към статията: